01.10.2010. / 14:46

Autor: Boris Bilas

Foto: Labrović se popišao po Markovom trgu - 'Trg pripada svima'

"Moj rad je prilično jednostavno protumačiti. Kako životinje glasanjem, a često i mokrenjem obilježavaju svoj teritorij, tako sam i ja na ovome ultimativnom mjestu državne vlasti svojom gestom poručio da to mjesto pripada nama", kaže Labrović

Foto: Željko Hladika/PIXSELLFoto: Željko Hladika/PIXSELLNa zagrebačkom Markovu trgu, sjedištu hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti, na spektakularan je način otvoren ovogodišnji Urban fest.

Otvorio ga je konceptualni umjetnik Siniša Labrović, poznat po tome što je nedavno izazvao ministra kulture Božu Biškupića na boks meč, koji je došetavši se iz kule Lotrščak do središta trga, otkopčao je šlic, izvadio spolovilo i ispišao sve što je imao u mjehuru.

Performans se odvijao na trgu između zgrada Sabora i Vlade, ali Labrovića nitko nije omeo u njegovom naumu.

"Moj rad je prilično jednostavno protumačiti. Kako životinje glasanjem, a često i mokrenjem obilježavaju svoj teritorij, tako sam i ja na ovome ultimativnom mjestu državne vlasti svojom gestom poručio da to mjesto pripada nama. Da su Sabor, Vlada i Ustavni sud naši. Važno mi je bilo da tom animalnom gestom poručim da to mjesto, Markov trg, u srži pripada nama, građanima ove zemlje", objasnio je Labrović.

Pogledajte fotogaleriju

Kaže da je to bila i njegova reakcija na Vladinu zabranu javnog okupljanja na Markovu trgu, piše Večernji list, a Labrović dodaje da je zabranom okupljanja građana na tom trgu ukinuta njegova funkcija.

Organizatori festivala kažu da nisu znali što će Labrović danas izvesti i priznaju kako nisu sigurni bili pristali na performans da su znali što će Labrović učiniti.

Nokaut za ministra Biškupića

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 01.10.10. 15:46

Hahaha, pomalo blesav ali svakako zanimljivo provokativan.


registracija
6/10/09

pfefer, 01.10.10. 16:03

ovog pedofila treba zatvoriti zbog pokazivanja spolovila i narušavanja javnog reda i mira šta čeka policija


registracija
5/3/10

starimudrac, 01.10.10. 19:17

ne razumijem se u umjetnost ali je fulao. ako im se htio popišati, trebao je ići u remetinec. skoro će ih tamo biti više nego na markovu trgu.


registracija
30/8/10

TonyP, 02.10.10. 03:55

Sad bi trebalo organizirati vise takvih...onako jedan po jedan...pa 10 tisuca tako. Jedinstveni prosvjed u povjesti, kao odgovor na jedinstvenu zabranu...ne okupljati se na trgu. Cemu gradimo trgove ako ne da se tamo ljudi okupljaju? Ispravak...Trg nebeskog mira ima isto zabranu okupljanja, ne samo Markov trg.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika