03.10.2010. / 00:01

Autor: Boris Beck

Nokturama u zoološkom vrtu: Mladen Barišić i Branimir Glavaš, dva tužna pola hrvatske politike

Ovo više nije ni parabola o nepoštenom upravitelju - ovo je nokturama u zoološkom vrtu. Mnoštvo malih noćnih bića bježi na sve strane pred snopom svjetla, a kako koju životinjicu ugledate, još deseci zure iz mraka, u strahu za goli život

Jučer sam bio kod prijateljice u Bužanovoj koja mi je sa smiješkom rekla da su počela hapšenja u njenoj ulici. Kod njenog su susjeda - šefa carine i blagajnika HDZ-a - našli u ormaru 50 košulja Brioni uredno složenih u ormaru, odijela iste marke šivana po mjeri i dosta uređaja iz dućana Bang&Olufsen. Istodobno je onom čiju su mjeru u Brioniju uzimali pozlilo pred istražnim sucem.

Slučajno se prošle nedjelje pod misom čitala evanđeoska prispodoba o nepoštenom upravitelju (danas bismo rekli: menadžeru). Ovako ide priča: gazda je otkrio da ga upravitelj potkrada i odlučio mu je dati otkaz. Upravitelj se prepao od čega će živjeti jer raditi ne zna, a prositi ga je sram. U panici smišlja još jednu prijevaru: poništit će sve dugove seljaka pa će mu oni biti zahvalni kada sutra bude bez posla. Budući da su sve Isusove parabole paradoksalne, i ova ima neočekivan obrat: gazda je na kraju pohvalio nepoštenog upravitelja.

Nepošteni upravitelj Barišić se kao i Polančec prije njega dugo koprcao na policijskoj udici prije nego su ga izvukli. Polančec je jadan zvao na sve strane sa svojih deset mobitela, prikrivajući rukom usta da mu ne bi tko čitao s usnica, a Barišić se sastajao sa Sanaderom po restoranima; nepošteno stečeno bogatstvo i ne služi drugom nego da se njime trguje i da se mijenja za druge povlastice - samo da se ne mora raditi ili, još gore, prositi.

S druge strane, kako je rekao markiz de Sade, svako bogatstvo je krađa - i baš na to je smjerao Isus: ništa od onoga što posjedujete nije zapravo vaše; a kad već na nešto polažete pravo, nemojte to zgrtati za sebe, nego iskoristite da steknete prijatelje. S treće strane, ne mogu ne uočiti simboliku da su istodobno uhićeni i Mladen Barišić i Branimir Glavaš, dva tužna pola hrvatske politike. Prvome su u kući našli milijune kuna, eura i dolara, sve u kešu, drugome mrtve Srbe u garaži. Ovo više nije ni parabola o nepoštenom upravitelju - ovo je nokturama u zoološkom vrtu. Mnoštvo malih noćnih bića bježi na sve strane pred snopom svjetla, a kako koju životinjicu ugledate, još deseci zure iz mraka, u strahu za goli život. Parabola o nepoštenom upravitelju podsjeća nas da ne budemo takvi: da do smrtnog časa, onog konačnog hapšenja, sve Brioni košulje iz ormara podijelimo prijateljima.

PS: Dok sam odlazio od prijateljice, pogled mi je nekako sam od sebe odlutao do prozora gradonačelnika koji isto stanuje u Bužanovoj. Tko zna hoćemo li ikada saznati što on ima u ormarima...

Vezane vijesti

Karamarko - očekivano

Karamarko - očekivano

Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas u vezi unutarstranačkih izbora u HDZ-u kako je primio na znanje rezultat jedne utakmice te… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 03.10.10. 02:50

Lijepo ste to napisali Boris, s poantom na postenje, ne na kradju, koja je inace sinonim za Hrvatsku. Ipak, g Beck, pitam vas kao katolickog intelektualca: kako je to sve moguce i sto je s obrazom, cascu i moralom? Jer,svi ti Tudjmnovi razbojnici su, ajmo reci Hrvati, pa uz to i katolici garantirano vjernici, a osim svega, gluho bilo i domoljubi. Dakle, dusice svete, sve po jednoga da na ranu previjamo kao melem, a oni nas tako bezocno prevarise i pokradose. .Uz sve njih koliko ih je jos neotkrivenih, a koliko tek onih za koje znamo da su im prsti u pekmezu (Pasalic, Hebrang, Rojs, Granic, Zuzul, Vrdoljak itd, itd
Odgovor, vjerojatno nemate, a puno je zalosnije sto ga nema ni Crkva... Makar da se oglasi o filijali koja joj je na izdisaju.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 03.10.10. 13:16

HDZ je uvjerljiv dokaz da u Hrvatskoj nema ni približno 90 % vjernika.Pa oni su deklarirani vjernici,a isto tako i lopovi.Barem tako ih deklariraju sve ove afere.Ili je u pitanju sukob interesa.A gdje je tu Kaptol koji im je čitavo vrijeme držao svijeću i zdušno navijao.Nije li i Bozanić onaj nepošteni upravitelj iz zanimljivo napisane kolumne?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika