04.10.2010. / 09:11

Autor: Nacional.hr

Organizirana krađa: 'Godišnje iz Hrvatskih šuma nestane milijarda kuna'

Jankov je o malverzacijama u Hrvatskim šumam pokušao obavijestiti nadležne, ali kada se obratio Ministarstvu iz uprave Šuma poslali su mu internu revizijsku kontrolu. Nakon toga uslijedile su prijetnje kolega, od kojih su mu neki čak prijetili i fizičkom likvidacijom. Na kraju je nekoliko zaposlenika prijavljeno zbog krađe, ali nitko nije suspendiran

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPrema grubim procjenama, državna tvrtka Hrvatske šume zbog potkradanja svake godine pretrpi štetu od čak milijarde kuna. Za polovicu te svote, oko 500 milijuna kuna, postoji i službena potvrda, piše Poslovni dnevnik.

Nacionalna inventura šumskih resursa RH, koju je po sustavu uobičajenom u razvijenim zemljama i nalogu EU četiri godine provodilo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, pokazala je da se godišnje u šumama, kojima gospodari poduzeće Hrvatske šume (HŠ), posiječe 7,3 milijuna kubika drvne građe.

Usporedi li se ta brojka sa službenim podacima HŠ-a, po kojima se godišnje posiječe tek 5,5 milijuna kubika, ispada da godišnje nestane 1,8 milijuna kubika drva, što po tržišnoj cijeni od 300 kuna po kubiku znači više od 500 milijuna kuna izgubljenog prihoda.

Gdje je završilo toliko drvo i tko ga ilegalno siječe, te sudjeluje li u tome i netko od desetak tisuća zaposlenika HŠ-a, nitko ne zna. U Upravi HŠ-a kažu tek da "nacionalna inventura šumskih resursa u RH još nije službeno izdana i navedeni podaci nisu službeno potvrđeni".

No, kako piše Poslovni dnevnik, rezultati jesu službeno izdani, i to u tvrdo ukoričenoj knjizi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, a u ime izdavača predgovor je napisao ministar Božidar Pankretić.

Pojašnjenja o tome gdje nestaje drvo dao je Goran Jankov, diplomirani inženjer koji kaže kako se rezultate nacionalne inventura može lako protvrditi, ali i napominje kako je procjena od 500 milijuna kuna gubitka premala.

"Na tu cifru treba dodati barem još toliko jer se godišnje još 500 milijuna kuna izgubi prodajom kvalitetnog drva ispod cijene", kaže Jankov za Poslovni dnevnik.

Jankov je o malverzacijama u Hrvatskim šumam pokušao obavijestiti nadležne, ali kada se obratio Ministarstvu iz uprave Šuma poslali su mu internu revizijsku kontrolu. Nakon toga uslijedile su prijetnje kolega, od kojih su mu neki čak prijetili i fizičkom likvidacijom. Na kraju je nekoliko zaposlenika prijavljeno zbog krađe, ali nitko nije suspendiran.

Jankov kaže kako nitko od onih koje je obavijestio o kriminalu u Hrvatskim šumama nije reagirao, ta dodaje kako je o svemu obavijestio Uskok.

Iz Uprave HŠ-a kažu kako njegove tvrdnje nisu istinite i da se drvo ne prodaje ispod cijene, te da im nije jasno po kojim osnovama Jankov donosi zaključke o visini štete.

Vezane vijesti

Šumske kune u privatnim džepovima

Šumske kune u privatnim džepovima

Direktor tvrtke Abies, Zoran Posarić, upozorava kako je tvrtka u sklopu Hrvatskih šuma, Šumska biomasa d.o.o., 'monopolizirala proizvodnju i… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 04.10.10. 10:32

gorili u paklu, banda lopovska ! oni su u stanju sve nas natjerat na novu sadnju šuma, pa da ponovo mogu krasti.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 04.10.10. 11:11

Sad će netko reći da je i u to upleten HDZ.


registracija
14/11/07

laufer, 04.10.10. 12:26

Naravno da nitko ništa ne zna.
U ovoj zemlji vlada opasna epidemija: tkogod zasjedne na vlast ili se uvali u državnu tvrtku, naglo oslijepi i ogluši.
Svi, jadni, bolesni.


registracija
1/1/70

, 04.10.10. 13:01

Organizirana krađa: 'Godišnje iz Hrvatskih šuma nestane milijarda kuna'
ADZe.Pametnom dosta.


registracija
1/1/70

, 04.10.10. 13:06

Organizirana krađa: 'Godišnje iz Hrvatskih šuma nestane milijarda kuna'.
=======================================================
Koliko je para zavrsilo u Sanaderovom dzepu?A koliko u ADZe blagajni? Molim sve drzavne institucije da svaku vecu pljacku proglase TAJNOOVITOM.


registracija
5/10/10

makaj, 05.10.10. 08:34

ovo što je naveo gosp, Jankov je apsolutna istina , naime prije nekih par mjeseci je i u UP Gospić na jedan zanimljiv način ( inače lako provjerljiv) otpisano 3 600 m3 manjka na jednom stovarištu , gdje je taj dio sirovine završio može se samo nagađat ,, inače procjenjena vrijednost umjesto nekih 750 000 kuna procjenjena je na nekih 100 000 kn i naplaćena od odgovornih osoba ( inventura )


registracija
5/10/10

makaj, 05.10.10. 09:10

i da . I DALJKE SE KRADE , i dalje se pilanski trupci šalju pod drva , smanjuju se klase . sirovinu dobivaju podobni kupci koji je nikad neće platit već će im se otpisat u vidu subvencija


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 05.10.10. 16:23

Nasluciva se nova HDZ-ova afera.Dokle ce nas ta lopovska banda podkradati?To sve smrdi vec do neba.Nestanite vec jednom prokleti lopovi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika