06.10.2010. / 13:30

Autor: Hina

Ozren Matijašević: 'Vlada nikako ne prelazi s riječi na djela'

Na konferenciji za novinare, govoreći o stranputicama hrvatske ekonomske politike, Matijašević je rekao kako je, unatoč najavama borbe protiv nelikvidnosti, potkraj srpnja ove godine nelikvidnost pravnih osoba i obrtnika dosegnula 31,3 milijarde dolara, što je za 37 posto više nego u istom razdoblju prošle godine

Ozren MatijaševićOzren MatijaševićPredsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izjavio je danas u Osijeku kako provedba pojedinih Vladinih mjera za oporavak gospodarstva pokazuje da Vlada nikako ne prelazi s riječi na djela, a učinci su suprotni od očekivanih.

Na konferenciji za novinare, govoreći o stranputicama hrvatske ekonomske politike, Matijašević je rekao kako je, unatoč najavama borbe protiv nelikvidnosti, potkraj srpnja ove godine nelikvidnost pravnih osoba i obrtnika dosegnula 31,3 milijarde dolara, što je za 37 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Dodao je kako oko 30.500 insolventnih pravnih osoba duguje 25,5 milijardi kuna, a većina tih poduzeća već dulje vrijeme ne plaća svoje obveze, pa stoga stječu uvjete za otvaranje stečaja, što bi, smatra čelnik HUS-a, pogoršalo ionako poražavajuću statistiku nezaposlenosti.

Podsjetivši kako je krajem srpnja prošle godine Vlada usvojila program subvencioniranja 'neradnog petka' s ciljem očuvanja radnih mjesta u gospodarstvu, Matijašević je kazao kako danas, u tome sektoru ima 65.000 manje zaposlenih, a istodobno se u javnom sektoru bilježi i porast zaposlenosti.

Matijašević napominje kako se za plan pomoći poduzetnicima u teškoćama, pokrenut u travnju ove godine, koji predviđa potpun ili djelomičan otpis dugova ili pretvarenja duga državi u vlasnički udio, u nekoliko ministarstava javilo 110 poduzeća. Ustvrdio je da je do sada manje od 10 poduzeća dobilo suglasnost Ministarstva gospodarstva za nastavak procedure u Ministarstvu financija, a desetak zahtjeva je odbijeno.

To govori da ni jedna tvrtka do danas nije dočekala potpuno odobrenje zahtjeva, a od Ministarstva poljoprivrede dobili smo obavijest da nemaju stručnjaka za obradu ovih zahtjeva, kazao je Matijašević.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika