06.10.2010. / 14:54

Autor: Martina Čizmić

8. IBM Forum: Otkrijte pametnija rješanje za kreativni svijet

Tijekom dva konferencijska dana stručnjaci će govoriti o novoja inteligenciji, kako raditi pametno, dinamičnoj infrastrukturi te zelenoj tehnologiji

Krešo PericaKrešo PericaU Splitu je pod sloganom "Otkrijte pametnija rješenja za kreativni svijet" otvren osmi IBM Forum, jedna od najvećih poslovnih i ICT konferencija u Hrvatskoj. Tijekom dvodnevne konferencije IBM-ovi domaći i međunarodni stručnjaci predstavit će najnovija poslovna rješenja, usluge i tehnologiju kroz pet niza predavanja, radionice i otvorene softverske labove.

Glavni direktor IBM-a Krešo Perica u svom je pozdravnom govoru istakuo kako vizija Pametnijeg planeta koju je IBM pokrenuo prije nešto više od godinu dana daje mjerljivu ekonomsku i socijalnu vrijednost već danas.

"Iako je inicijativa globalna, s ponosom mogu reći da nudi formule uspjeha jednako tako primjenjive i u Hrvatskoj", izjavio je na svečanom otvaranju Perica. "IBM Forum 2010 donosi važnu poruku - sada je vrijeme za djelovanje. Pametniji planet manifest je IBM-ovih temeljnih uvjerenja - primjenom inteligencije, promišljanja i znanstveno-tehnoloških dostignuća može se unaprijediti poslovanje tvrtki i čitavog ljudskog društva. U trenucima kada čitav svijet traži napredak i rješenje gospodarskih problema, IBM je postavio temelje za budućnost gradeći nove sustave koji mijenjaju rad, poslovanje i društvo. Inovacije, analiza podataka, upravljanje i primjena pametnijih rješenja temelji su svake uspješne organizacije", naglasio je.

Joško VlašićJoško VlašićJurij Paraszczak, direktor odjela za industrijska rješenja, IBM Research, održao je uvodno izlaganje o upotrebi informatičkih tehnologija u upravljanju prirodnim resursima.

"Informacijske i komunikacijske tehnologije mogu se koristiti u kombinaciji s matematikom i naprednim tehnologijama u učinkovitom upravljanju različitih sustava kao što su promet, vodovod i mreže za distribuciju električne energije. Na taj način stvorit ćemo „pametniji grad" čije se funkcioniranje može shvatiti i upravljati na održiv i predvidiv način", objasnio je Paraszczak.

Na primjeru nekoliko europskih gradova pokazao je koliko je kreativan način razmišljanja u kombinaciji s tehnologijom poboljšao život u tim gradovima, a cilj je stvoriti takve modele pomoću kojih će moći predvidjeti određene situacije i riješiti probleme.

Poseban gost prvog dana bio je Joško Vlašić, bivši sportaš i otac i trener najbolje hrvatske atletičarke Blanke Vlašić koji je na sebi svojstven način predstavio kreativno razmišljanje i filozofiju uspjeha u profesionalnom sportu. Istaknuo je kako je prije svega potrebno voditi računa ne samo o sadašnjim rezultatima već i onima u budućnosti, jer svatko u jednom trenutku dosegne svoj maksimum te treba promijeniti način na koji funkcionira kako bi postigao novi maksimum.

Također je otkrio kako se svatko od nas na svoj način nosi s tremom te će se tijekom vremena naučiti nositi s njom na sebi svojstven način.

Vezane vijesti

Završen IBM Forum: Budućnost računalstva nalazi se u oblaku

Završen IBM Forum: Budućnost računalstva nalazi se u oblaku

Danas je zatvoren deveti po redu IBM Forum koji se ove godine održao pod sloganom „Stoljeće iskustva za pametnija rješenja" i koji je okupio više od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika