07.10.2010. / 12:40

Autor: Robert Bajruši

Krhka demokracija: Kako je histerija zbog naslovnice hrvatskih novina vratila ambijent iz 90-ih

Budimo realni, ovdje se ipak radi o tome da je provalu ksenofobije izazvalo to što je sudar hrvatskih aviona, posprdno prokomentiran u srpskom tjedniku

Kada je za opasno dizanje tenzija i obnovu medijskih uvreda, koje podsjećaju na ratne godine, dovoljna jedna provokativna naslovnica u jednim prilično marginalnom tjedniku, tak tada se primjećuje koliko je krhka demokracija na ovim prostorima. Riječ je o tjedniku Novosti koji su na naslovnoj stranici s ironijom popratili nedavni sudar dva miga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a sve uz pomalo zluradi naslov "Obadava su pala". Novinarska provokacija podsjeća na 1991. kada su hrvatski gardisti tim usklikom popratili obaranje dva srpska borbena zrakoplova.

Ovoga puta, na vojnoj vježbi održanoj negdje iznad Korduna pala su dva "naša zrakoplova", a sudeći po zapjenjenim reakcijama koje su uputili Ivan Zvonimir Čičak, ministar obrane Branko Vukelić i stotine anonimnih nasilnika koji su prijetili članovima redakcije Novosti, manje boli sudar MIG-ova, a više to što je čitavu stvar ironično komentirao tjednik koji financira Srpsko narodno vijeće. Da apsurd od samog početka bude potpun, pobrinuo se HHO-ov predsjednik Čičak koji im je zamjerio omalovažavanje "hrvatskih svetinja". Bijedna optužba otvara pitanje koje glasi: a što su svetinje i kako se prema njima odnositi? Građanski odgoj nalaže da nije pristojno vrijeđati nečije svetinje, ali ponavljamo pitanje: a što su to svetinje?

Na ovo pitanje od stotinu prolaznika dobili bismo isto toliko odgovora: križ, državna zastava, Mate Kovač u razdrljenoj majici, Muhamedov lik, Thompson, četiri ocila ili grbovi Dinama ili Hajduka. Svatko od nas ima neku svoju svetinju, pa tako je moguće i da je za neke ljude to uzvik iz Domovinskog rata „Oba su pala“. Autor ovog teksta jedan je od stotina tisuća onih koji su te jeseni 1991. s nadom i ponosom gledali snimku rušenja zrakoplova JNA u okolici Šibenika, i uzvik našeg mitraljesca „Oba su pala“.

Bio je to uzvik koji nije simbolizirao obično rušenje neprijateljskih zrakoplova (preciznije letećih kanti koje je koristila JNA), već poklič nade upućen stanovnicima Hrvatske od Vukovara do Varaždina, i od Gospića do Konavala, svima koji su tih mjeseci sa strepnjom čekali hoće li hrvatski branitelji zaustaviti velikosrpske napadače. U tom smislu usklik „Oba su pala“ zauvijek će ostati jedan od simbola rata za nezavisnost, i mnogima predstavljati podsjetnik na herojske dane 1991. godine. Stvar je, međutim, kompleksna i ne smije se pojednostavljivati tako što će se svesti na hrvatsko-srpske odnose.

Bit liberalne demokracije jest mogućnost preispitivanja svakog i svačijeg simbola, ili onoga što se lapidarno i krajnje pojednostavljeno naziva svetinjama. To nije pitanje politike nego slobode, pa ako želite, i intelekta. Upravo kao što danska vlada ima pravo kada, pred prijetnjama i napadima iz radikalnih islamističkih skupina, brani karikaturista Kurta Westeergarda koji je 2005. crtao komične stripove o Muhamedu - jer u liberalnoj demokraciji ne smije biti tabua (a ima ih, i to previše) - tako danas treba braniti pravo da se u Hrvatskoj netko šali na račun sudara dvaju hrvatskih MIG-ova (također prastarih kanti koje su veća opasnost za pilote nego potencijalne neprijatelje). Budimo realni, ovdje se ipak radi o tome da je provalu ksenofobije izazvalo to što je sudar hrvatskih aviona, posprdno prokomentiran u srpskom tjedniku.

I to je sve. Nitko se ne bi osjetio pogođen, a kamoli prijetio da je parodija ovog slučaja plasirana u Jutarnjem listu, Nacionalu ili Slobodnoj Dalmaciji, dakle, „čisto“ hrvatskim medijima. No i Novosti su hrvatske novine, i to podjednako moraju početi shvaćati i njihovi urednici, baš kao i svi oni koji dobiju urtikariju čim se spomenu srpski novinari ili mediji koji postoje u Hrvatskoj. Sviđale se nekome Novosti ili ih smatra najgorom vrstom novina, njihovi novinari i urednici imaju pravo objavljivati što god žele. Lako je biti tolerantan kada se gledaju vijesti iz Iraka, Amerike, Kine, Danske ili Nigerije, ali kakvi smo stvarno, to pokazujemo kada se u vlastitoj blizini suočimo s provokacijama.

Vezane vijesti

Građanima isprika, a Čičku mjesto kraj ogledala

Građanima isprika, a Čičku mjesto kraj ogledala

Ministar Željko Jovanović ispričao se putem Facebooka građanima jer je Mamiću, Markoviću i Srebriću poručio da se uhvate za ruke, stanu pred ogledalo… Više

Komentari

registracija
9/6/10

pogibija, 07.10.10. 14:42

Ta naslovnica je bila čista provokacija, a Vi je pravdate u svom članku govoreći u trećem licu. Zna se kome su novine namjenjene i tko ih čita. I te novine nisu hrvatske isto kao što Milorad Pupovac i Rade Leskovac nisu hrvatski političari.


registracija
28/4/10

Zvonko, 07.10.10. 15:02

Ako Rade želi ispitati tabue iliti demokraciju ili toleranciju neka pokuša ismijati Davidovu zvijezdu ili "blizance" pa ćeš vidjeti šta je demokracija!


registracija
19/4/10

galileos, 07.10.10. 15:14

bravo za tekst !!!
ja jesam novosadjanin,vojvodjanin i srbin poreklom i drago mi je da su se oba dva pilota spasila i vratila svojim porodicama ili obitelji !!!


registracija
9/1/08

caballero, 07.10.10. 15:35

Svi ovdje pokusavaju opravdati svoje postojanje zbog niske TIRAZE. Novosti na to imaju pravo jer su ipak novine.

Medjutim Pichak i SUBNOR su visak u prici.


registracija
27/7/09

columbo, 07.10.10. 18:46

Sjajno g. Bajrusi! Posve ste u pravu. Eh, da u sve to nije upetljan mizerni Cicak, sve bi imalo vise smisla: i za one koji imaju pravo na stvaralacku slobodu i one druge koji se osjecaju pogodjenim ovakvim humorom...Ipak, zao mi je sto se sve to svelo na politiku i nacionalnu nepodnosljivost.


registracija
8/10/10

benzema, 08.10.10. 11:38

gosp.r. bajruši, nije 91 sudjelovao u domovinskom ratu a jos manje u obaranju jna aviona koji su ubijali nasu djecu , zene rusili skole i vrtice. drugi su ginuli da bi on danas mogao pisat slobodno, ali se sjetio 2010 posrat po svemu tome


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.10.10. 12:24

Za one koji očito ne znaju u Srbobranu je 1902. Nikola Stojanović objavio huškački tekst "Do istrage naše ili vaše" sasvim jasno aludirajući da na ovom prostoru mora 1 narod nestati a to bi svakako trebao biti hrvatski jer je slabiji, manji i lošije raspoređen. Kraljevina SHS, diktatura Karađorđevića, atentati na naše zastupnike, Titina Jugoslavija i Velikosrpska agresija su dovoljan razlog za ovu reakciju. To što Bajruši sanja neprežaljenu Jugoslaviju i tako piše, druga priča. Inače, čestitam svim dobronamjernim građanima Republike Hrvatske Dan nezavisnosti!


registracija
8/10/10

benzema, 08.10.10. 12:49

nisu JNA avioni bili letce kante kako ih ti nazivas,( nebi li umanjio pobjedu HV tog dana) ,vec letjelice sa smrtonosni teretom namjenjenim ubijanju hrvata.

mrs, sram te bilo.


registracija
23/7/05

vkrstul4, 08.10.10. 22:23

Zbunjujuće je Roberte,
što se tako 'nevino' igraš riječju.

Zapisano je;
1U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.
2 Ona bijaše u početku u Boga.
3 Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade
4 u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo;

Prevedeno;
Živa je Riječ Roberte, i ona djeluje,
pa tako i ova srpska provokacija,
djeluje i kao akcija jeste i date reakcije.

Zašto ti kao hrvatski novinar jasno ne osudi akciju,
sve reakcije koje idu na ''krv i meso'' su bezumne,
ali bezuman to je odgovor na bezumnost
ili glupost same akcije,
koju ti prihvati sa mnogo obzirnosti.

Zar je demokracija raskalašeno prepuštanje svemu i svima na volju?
Zar je to sloboda novinske riječi ?


registracija
23/7/05

vkrstul4, 08.10.10. 22:26

bode oči, zato se moram ispraviti, ''novinarske''
a ne ''novinske'' riječi.


registracija
27/4/10

fuzija2, 11.10.10. 23:24

Hrvatski novinari su u nepoznatom cudovistu
sa kojima upravlja "jugojanjicarska mafija"
na celu Mesicem.


registracija
12/10/10

tinky, 12.10.10. 12:00

a da se vratimo u 2010 malo. pitajte nekog brucoša znači li mu što: oba su pala. neće imati pojma... meni je to samo dobra fora. baš zato što je 2010. i što se radi o "starim kantama" (hm, ja ne bih sjela u avion star 40 godina, a još manje bi išla, nedajbože, u obranu s tim) - čisti Alan Ford...
Glavno da Hrvati reagiraju na ponos i svetinje, a to što su najveći hrvati, vrh države, uništili i pokrali male hrvate... to je u biti normalno... malo se čudimo i zgražamo, ali to je tako... Ali "oba su pala" - e na to se reagira! jadne su mi takve svetinje...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika