11.10.2010. / 07:58

Autor: Hina

Janković ponovno gradonačelnik Ljubljane: U Piranu liječnik iz Gane ide u drugi krug

U općini Piran u drugome krugu će se sučeliti Peter Bossman (SD, 32 posto glasova), liječnik porijeklom iz Gane, i dosadašnji načelnik Tomaž Gantar (21 posto glasova) iz lokalne stranke "Piran je naš"

Slovenski Obama - Peter Bossman ima velike izglede da postane gradonačelnik PiranaSlovenski Obama - Peter Bossman ima velike izglede da postane gradonačelnik PiranaSlovenski poduzetnik Zoran Janković uvjerljivo je osvojio svoj drugi mandat gradonačelnika Ljubljane na slovenskim lokalnim izborima u nedjelju, na kojima su inače najveću potporu birača dobili neovisni kandidati i oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, objavila je agencija STA.

Janković je svoj drugi mandat osvojio sa 65,34 posto glasova, a njegova će neovisna lista imati 26 od 45 mjesta u gradskom vijeću.

"Ljubljana je dokazala da je ponosna i slobodna", rekao je Janković svojim pristašama. "Rezultati izbora najbolji su odgovor na sva podmetanja kojima smo bili izloženi", dodao je.

Slovenci su u nedjelju birali gradonačelnike i skupštine u 11 gradova, te načelnike i skupštine u 197 općina. U 134 jedinice lokalne samouprave izbori su završeni u prvom krugu, dok će se u preostale 74 odlučivati u drugome krugu za dva tjedna.

Kandidat Slovenske pučke stranke (SLS) Franc Kangler s 50,42 posto glasova obranio je gradonačelničko mjesto u Mariboru, a njegov stranački kolega Bojan Šrot po četvrti je put izabran za gradonačelnika Celja. U Slovenj Gradecu i Murskoj Soboti pobijedili su neovisni kandidati, a u Velenju član socijaldemokrata (SD) Bojan Kontič. U gradovima Kranju, Novoj Gorici, Novom Mestu i u Ptuju o gradonačelniku će se odlučivati u drugom krugu.

U općini Piran u drugome krugu će se sučeliti Peter Bossman (SD, 32 posto glasova), liječnik porijeklom iz Gane, i dosadašnji načelnik Tomaž Gantar (21 posto glasova) iz lokalne stranke "Piran je naš".

Najviše glasova na izborima dobili su neovisni kandidati, 20,18 posto, a među strankama je prvi oporbeni SDS s 19,17 posto. Vladajući socijaldemokrati Boruta Pahora dobili su 11,80 posto, pa slijedi SLS (10,85), stranka umirovljenika DeSUS (9,59) i liberali (7,94 posto).

Odaziv je bio 50,10 posto, odnosno osam posto manji nego na izborima prije četiri godine.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika