Objavljeno u Nacionalu br. 778, 2010-10-12

Autor: Plamenko Cvitić

ULOGA HV-a U NOVIM OPERACIJAMA NATO-a

Hrvati će navoditi avione na talibane

U VELIKOJ OFENZIVI NATO-a u Afganistanu sudjelovat će i pripadnici Hrvatske vojske, ovog puta i u izravnim borbenim djelovanjima

AMERIČKA POMOĆ
Hrvatska je od SAD-a
dobila 30 Humveeja za
upotrebu u Afganistanu, a nedavno i još sedam
komada za obuku u
HrvatskojAMERIČKA POMOĆ Hrvatska je od SAD-a dobila 30 Humveeja za upotrebu u Afganistanu, a nedavno i još sedam komada za obuku u HrvatskojPripadnici hrvatskih oružanih snaga već se neko vrijeme osposobljavaju za izvođenje najveće vojne operacije NATO-a protiv talibana od trenutka kad su saveznički vojnici stupili na afganistanski teritorij. Operacija će biti pokrenuta u prvoj polovini 2011., a pripadnici Hrvatske vojske u sklopu NATO-ovih snaga predvodit će u napadu afganistanske snage iz sastava 209. korpusa Afganistanske vojske, doznao je Nacional iz vojnodiplomatskih izvora. Očekuje se da bi približno 200 hrvatskih vojnika bilo izravno uključeno u borbena djelovanja, dok bi ostatak hrvatskog kontingenta bio zadužen za osiguranje najvažnijih državnih institucija, vojnih baza, vojnih i civilnih dužnosnika diljem Afganistana.


Velika vojna operacija uz potporu borbenog zrakoplovstva odvijala bi se usporedo na jugu, istoku i sjeveru države. Uspjeh operacije prije svega će ovisiti o tome hoće li saveznici do proljeća osposobiti dovoljan broj afganistanskih vojnika i policajaca koji bi nakon zauzimanja određenog područja mogli kontrolirati osvojeni teritorij. Bez uspostave čvrste sigurnosti na osvojenom području neće biti uvjeta za normalan život, rekao je Nacionalov izvor iz vojnodiplomatskih krugova. U sklopu pripreme operacije veći broj hrvatskih dočasnika već se nalazi u Njemačkoj, gdje se na vojnom vježbalištu Bann obučavaju u pozivanju savezničkih borbenih zrakoplova i navođenju na ciljeve na zemlji. To će biti osobito važno ako afganistanska vojska s hrvatskim instruktorima naiđe na jači otpor ili dobro utvrđene položaje. Svaki vod na svom bi pravcu djelovanja trebao imati dočasnika koji će pozivati i navoditi savezničke zrakoplove na ciljeve na zemlji, odnosno, ovisno o cilju, tražiti udar određenom vrstom bombe.

TAKOĐER, ISTIČE Nacionalov izvor, svrha obuke tih dočasnika bit će da preciznim navođenjem sa zemlje smanje civilne žrtve koje bi mogle biti velike zbog opsega operacije na proljeće. Da se nešto sprema, dokazuje i to što je na zahtjev američke strane Hrvatska sredinom rujna u Afganistan poslala tim od deset savjetnika iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji se pridružio NATOovu zapovjedništvu za letačke treninge NATC. To je prva hrvatska postrojba koja se pridružuje komandi NATC-a. Hrvatski zračni mentorski tim savjetovat će i podučavati afganistanske zračne snage u održavanju i operativnim letovima helikoptera Mi-17. Hrvatski zračni mentorski tim u Afganistanu sastoji se od dviju kompletnih posada helikoptera Mi-17 i tehničkog tima za održavanje. Plan je da se do svibnja 2011. hrvatski tim poveća s 10 na 19 članova. Ta “mentorska” obveza HRZ-a u sklopu misije ISAF u Afganistanu podrazumijeva dvogodišnje sudjelovanje uz misije s rotacijom svaka četiri mjeseca.

POMOĆ AFGANISTANU
Jedna od glavnih zadaća Hrvatske vojske u misiji ISAF-a je obuka afganistanskih vojnika, kako bi oni
sami mogli preuzeti
obranu svoje zemljePOMOĆ AFGANISTANU Jedna od glavnih zadaća Hrvatske vojske u misiji ISAF-a je obuka afganistanskih vojnika, kako bi oni sami mogli preuzeti obranu svoje zemljeTIM ĆE BITI RAZDIJELJEN u dvije skupine, jedna će podučavati servisno osoblje helikoptera, a druga predsjedničku eskadrilu. Naravno, ovo je priča za javnost koja je djelomice točna. Istina je da će hrvatski piloti zajedno s afganistanskima letjeti u borbenim misijama transporta opreme i vojnika kad za to dođe vrijeme. Tako je potkraj 2009. Nacional prvi objavio informaciju o slanju dodatnih 50 hrvatskih vojnika u Afganistan tijekom 2010. Međutim, iz MORH-a je stigla informacija da u 2010. nije planirano povećanje broja vojnika u međunarodnim mirovnim misijama iduće godine, pa tako ni povećanje kontingenta hrvatskih snaga u misiji ISAF u Afganistanu. U MORH-u su tvrdili da će hrvatska misija u Afganistanu ostati unutar okvira od 300 pripadnika, što više nije točno, jer ih je približno 350, što je tvrdio Nacional. To samo pokazuje da je situacija na terenu vrlo dinamična, zahtjevi se mijenjaju iz mjeseca u mjesec, odlučivanje o snazi vojnih kontingenata u nacionalnim parlamentima je kontraproduktivno, sporo i tako se jednostavno ne može voditi rat u Afganistanu. U pripremama za veliku vojnu operaciju na proljeće 2011. Amerikanci su hrvatskoj strani ove godine donirali ne samo vojnu opremu nego i 7 milijuna dolara. Tim novcem plaćene su vojna oprema i obuka za otkrivanje eksplozivnih naprava uz prometnice. Ljetos je u Hrvatsku pristiglo još sedam vozila tipa Humvee radi obuke hrvatskih vojnika prije odlaska u Afganistan. Međutim, bizarno je da Hrvatska vojska ne može prihvatiti sve američke donacije, jer u hrvatskom vojnom proračunu nema novca ni za carinske troškove, pa, da sramota bude veća, Amerikanci ne samo da doniraju sredstva Hrvatskoj vojsci, nego i plaćaju troškove carinjenja donacije, doznaje Nacional.

PENTAGON JE HRVATSKIM vojnicima u Afganistanu već 2009. darovao trideset vozila Humvee. Nadalje, hrvatske vojnike u Afganistan prevoze američki transportni zrakoplovi C-17 Globemaster, ponovo besplatno. Hrvatski vojni kontingenti uopće se ne trebaju vremenski prilagođavati transportu nekih drugih kontingenata za Afganistan, jer C-17 iz Ramsteina u Njemačkoj dolazi na Pleso isključivo kako bi pokupio hrvatske vojnike i njihovu opremu te ih prevezao u Afganistan. Sve to pokazuje da SAD ne očekuje od Hrvatske vojske da bude puki promatrač zbivanja unutar vojnih baza i pričuva za “ne daj bože”, nego da ima vrlo aktivnu ulogu u predstojećim vojnim operacijama.

U POSLJEDNJE SE vrijeme raspravljalo o trenutku mogućeg povlačenja hrvatskih vojnika iz Afganistana, no sudeći po tome što su nam neslužbeno rekli u MORH-u, do toga neće uskoro doći, vjerojatno ne prije 2012., kako su najavili Britanci. Strategija međunarodne zajednice i saveznika u sklopu NATO-a u Afganistanu, pa tako i Republike Hrvatske, povezana je s ostvarenjem temeljnih ciljeva, a to su prije svega uspostava funkcionirajuće i samoodržive afganistanske države, čija je vlast sposobna vladati zemljom i učiniti je sigurnom, odnosno države koja neće biti poligon za stvaranje niza sigurnosnih ugroza, poput, prije svega, međunarodnog terorizma.

DAVID PETRAEUS,
zapovjednik ISAF-a,
s afganistanskim
predsjednikom KarzaijemDAVID PETRAEUS, zapovjednik ISAF-a, s afganistanskim predsjednikom KarzaijemJEDNO OD najvažnijih mjerila je i uspostava i obuka sigurnosnog sektora, afganistanske vojske i policije. Ako je 2012. rok kad treba početi povlačenje savezničkih snaga iz Afganistana, posve je jasno da će 2011. biti prijelomna godina u kojoj bi talibane vojnom operacijom širokih razmjera trebalo prisiliti na pregovore ili znatno oslabiti i razjediniti, a u isto vrijeme ojačati afganistanske snage sigurnosti da same preuzmu odgovornost za stabilnost zemlje. Usporedo s početkom priprema za veliku vojnu operaciju, u kojoj će sudjelovati i hrvatski vojnici i koja bi trebala označiti i oporavak gospodarstva te obnovu u toj siromašnoj zemlji, prije dva mjeseca hrvatska gospodarska delegacija na čelu s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Nadanom Vidoševićem doputovala je u Afganistan kako bi u glavnom gradu Kabulu otvorila prvo izvaneuropsko predstavništvo HGK. Gospodarska delegacija koju su činili predstavnici jedanaest tvrtki u dva se dana sastala s predstavnicima afganistanskih ministarstava gospodarstva, energetike, obrane, unutarnjih poslova te s predstavnicima Afganistanske trgovinske i industrijske komore. Hrvatska je odnedavno među samo šest država s licencijom za pristup svim natječajima u toj zemlji, a dosad su je imali samo SAD, Kanada, Pakistan, Rusija i Indija. Interes hrvatskih gospodarstvenika i osnivanje ureda HGK u Kabulu baš sada nije sasvim slučajno nego dobro koordinirano sa skorim razvojem situacije u Afganistanu, kad se očekuju povoljniji uvjeti za ulaganja. Zapravo, velika operacija koja će uslijediti 2011. nije ništa drugo nego sljedeća faza Obamine strategije na koju je veliki utjecaj imao američki general David Petraeus. Prije dvije godine general Petraeus nagovorio je ondašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha da pokrene tzv. Plimu, da u Irak pošalje mnogo dodatnih vojnika, kako bi sredio situaciju i omogućio povlačenje tih, ali i drugih američkih vojnika u Iraku. Američki predsjednik Barack Obama sada ide u Afganistan s gotovo identičnom strategijom. Formalno je poslušao zahtjev zapovjednika američkih snaga u Afganistanu generala Stanleyja McChrystala, koji je tražio znatne nove snage, a zapravo je kopiran Petraeusov plan iz Iraka, koji je ondje odlično uspio. Obama je odobrio u Afganistanu ono isto što je Bush odobrio u Iraku, da se broj američkih vojnika bitno poveća, kako bi se smirila situacija, porazili talibani, a potom održavanje sigurnosti prepustilo snagama lojalnim afganistanskoj vlasti, koje moraju u međuvremenu ojačati kako bi se američki vojnici mogli povući.

VAŽNO JE U TOM kontekstu i Obamino obećanje da će povlačenje međunarodnih snaga iz Afganistana početi 2011. te kako njegova namjera nije dugo ostajanje američkih vojnika i vojnika NATO-a u toj zemlji. Većina zemalja članica NATO-a šalje vojnike koji će djelovati unutar programa opremanja i osposobljavanja afganistanske vojske, dok će manji broj zemalja slati svoje vojnike da obavljaju i sigurnosne poslove. Samo nekoliko zemalja spremno je poslati u Afganistan borbene postrojbe koje će sudjelovati u operacijama protiv talibana na jugu i istoku zemlje. No s obzirom na opseg buduće vojne operacije i činjenicu da će neke postrojbe NATO-a preuzimati pojedine borbene zadaće od američkih vojnika, te biti stacionirane ipak na osjetljivim i nemirnim područjima, može se očekivati da će ih veći broj doći u borbena iskušenja, iako u Afganistan nisu poslani s tom primarnom zadaćom. Upravo to dogodit će se i s pripadnicima hrvatskog vojnog kontingenta, pa je intenzivna američka pomoć u opremanju i obuci 2009. itekako dobrodošla kako bi hrvatski vojnici u svojim redovima tijekom velike vojne operacije imali što manje gubitaka.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika