12.10.2010. / 08:43

Autor: Hina

Prvi pacijent liječen s embrionalnim matičnim stanicama

Pacijentu koji je djelomično paraliziran zbog ozljede leđne moždine injektirani su milijuni embrionalnih matičnih stanica na mjesto ozlijede, navodi se u priopćenju korporacije Geron, iz Menlo Parka u Kaliforniji

U Sjedinjenim Državama provedeno je liječenje prvog bolesnika s ljudskim embrionalnim matičnim stanicama u prvoj studiji koju je odobrila savezna Uprava za hranu i ljekove (FDA), priopćila je u ponedjeljak faramaceutska tvrtka Geron koja provodi to istraživanje.

Pacijentu koji je djelomično paraliziran zbog ozljede leđne moždine injektirani su milijuni embrionalnih matičnih stanica na mjesto ozlijede, navodi se u priopćenju korporacije Geron, iz Menlo Parka u Kaliforniji.

Bolesnik je liječen u Shepherd Centru, bolnici u Atlanti specijaliziranoj za liječenje ozljeda kičmene moždine i mozga, navodi Geron. Bolnica je jedna od sedam ustanova koje sudjeluju u istraživanju, prvenstveno usmjerenom na ispitivanje je li ta terapija sigurna. Liječnici također provode niz testova da se vidi pomaže li liječenje pacijentima.

U SAD-u je liječenje matičnim stanicama zakonski strogo ograničeno, pa neki pacijenti odlaze u druge zemlje po tu eksperimentalnu terapiju, primjerice u Kinu.

Studija Gerona označava prekretnicu u istraživanju matičnih stanica, koje se smatra jednim od najperspektivnijih područja razvoja medicine u zadnjih nekoliko desetljeća, ali ga prate proturječja jer se koriste stanice embrija preostalih u postupku umjetne oplodnje.

Vezane vijesti

Znanstvenici kloniranjem do humanih matičnih stanica

Znanstvenici kloniranjem do humanih matičnih stanica

Američki znanstvenici prvi su put tehnikom kloniranja postigli da embrionalne matične stanice rastu u neoplođenim ljudskim jajnim stanicama, otkriće… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika