12.10.2010. / 15:38

Autor: Hina

Inzko: OHR ne može biti zatvoren dok se ne provedu tražene reforme

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko prenio je u utorak u Sarajevu američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton poruku da njegov ured (OHR) ne bi trebao biti zatvoren sve dok vlasti u BiH ne provedu reforme koje je međunarodna zajednica od njih tražila.

Valentin Inzko (Reuters)Valentin Inzko (Reuters)Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko prenio je u utorak u Sarajevu američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton poruku da njegov ured (OHR) ne bi trebao biti zatvoren sve dok vlasti u BiH ne provedu reforme koje je međunarodna zajednica od njih tražila.

Clinton, koja je boravila u službenom posjetu BiH, imala je poseban sastanak s Inzkom, a iz OHR-a je priopćeno kako visoki predstavnik smatra da međunarodna zajednica mora biti čvrsto uz raniju odluku da nema zatvaranja OHR-a dok se ne ispune traženi preduvjeti.

"Veliki izazovi poput statusa državne imovine još nisu riješeni", kazao je Inzko.

Austrijski je diplomat također konstatirao kako domaći političari u BiH moraju hitno provesti reforme kojima će zemlju vratiti na put euroatlantskih integracija, a da bi se to dogodilo moraju radikalno promijeniti i dosadašnji način rada.

Predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu kako je osobno tražio od Clintona da se OHR što prije zatvori uz obrazloženje kako s OHR-om BiH ne može računati na članstvo u EU.

Hillary Clinton u Sarajevu se odvojeno sastala i s članovima Predsjedništva BiH no nakon tog susreta nije bilo izjava za javnost.

Tijekom susreta sa studentima u sarajevskom Narodnom kazalištu izrazila je nadu kako će nakon izbora održanih 3. listopada slijediti nov način razmišljanja koje će potaknuti rješavanje postojećih problema. Istaknula je kako su SAD protiv svih koji ometaju napredak BiH i njezinu stabilnost. "Mržnja je popustila no nacionalizam još ustraje", upozorila je Clinton.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika