13.10.2010. / 10:20

Autor: Deutsche Welle

Birokracija Europsku uniju godišnje košta milijune eura

Europska unija svake godine gubi pola milijarde eura zbog obveznih viza za građane izvaneuropskih zemalja, doznaje se od strane Bruxellesa. Podatak se temelji na anketi provedenoj u zemljama čiji građani trebaju vize.

Dobivanje viza za mnoge je dugotrajan i skup posaoDobivanje viza za mnoge je dugotrajan i skup posaoEuropska unija svake godine gubi na stotine milijuna eura zbog obaveza vađenja viza za građane izvaneuropskih zemalja koji putuju u članice Unije. Radi se o tržištima, koji nude mogućnosti rasta broja turista koji žele posjetiti EU, ističu iz Europskog udruženja turoperatora. U travnju 2010. godine usvojene su nove smjerince za poboljšanje izdavanja viza, ali unatoč tome problemi su ostali. Problemi su jednaki ne samo za putovanja u zemlje Schengena, već i za Veliku Britaniju i Irsku.

Briselska konferencija je pokazala kako unatoč tome što je Kina predstavljena kao najvažnije tržište u porastu za Europu, 26 posto svih potencijalnih klijenata navelo je kako su odustali od procesa traženja viza za Schengen. Za Veliku Britaniju broj putnika koji je odustao u postupku traženja viza iznosi čak 30 posto. Na jednodnevnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici institucija Europske unije, nacionalnih vlada, trgovinskih tijela i industrije. Istaknuto je da je proces traženja viza toliko neugodan, da više od 450.000 turista odustaje od dolaska u EU. Indijci i Kinezi su najčešće kritizirali birokraciju prilikom traženja i izdavanja viza.

Problem predstavljaju obrasci za vize

Najveći postotak turista koji odustaje od traženja viza zabilježen je kod putnika s destinacijom Velika Britanija, zatim Francuska. Više od 58.000 turista otkazalo je svoja putovanja zbog sporog procesa dobivanja viza, a Europsko udruženje turoperatora procjenjuje kako se više od 300.000 turista odlučuje da uopće niti ne pokušava zatražiti vizu za EU. Osim toga, potrebno je pripremiti formulare na materinjim jezicima najbrojnijih putnika.

Ako se to potencijalnim posjetiteljima Europe ne omogući, moglo bi predstavljati određenu dozu arogancije, ističe Tom Jenkins, predsjednik Europskog udruženja turoperatora dodajući kako bi za Europljane bilo neprihvatljivo kada bi formulare za dobivanje viza za Kinu morali ispunjavati na kineskom jeziku.

Prije nego što dobiju vize za Veliku Britaniju, kineski građani moraju ispuniti obrazac na engleskom jeziku i predati ga na konzulatu, gdje moraju dati otiske prstiju i odgovarati na pitanja o životu, imovinskom stanju i budućnosti. Nakon procedure, jedan dio tražitelja viza je odbijen, ali najveći broj odustaje zbog procesa.

Njemački konzulati dobili najbolje ocjene

Njemačka se našla na najboljem mjestu, kada je riječ o konzulatima koji izdaju vize. Njemačke vlasti bile su točne, proces je trajao kratko, službenici su bili fleksibilni, a kao važan čimbenik naveden je prijateljski i uljudni nastup njemačkih konzularnih predstavništava. Ispitivanje koje je izvršilo Udruženje europskih turoperatora i koje je provedeno tijekom ljeta ove godine, fokusiralo se na tržišta podrijetla onih turista, koji moraju zatražiti vize za posjet EU-a. Upravo ta tržišta predstavljaju mogućnosti ključnog rasta broja turista za Europsku uniju.

Storniranje putovanja zbog birokracije prilikom izdavanja viza, dodatno otežava donošenje odluke o posjeti Europe. Osim toga, birokratskim nastupom kod izdavanja viza, Europska unija pokazuje sliku i širi ugled spore i birokratske sredine za koju se dobar dio turista s pravom pita, je li uopće vrijedno posjetiti Europu?

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika