13.10.2010. / 14:19

Autor: Hina

Stoiber opovrgao pritisak na Hrvatsku oko prodaje Hypo banke

Stoiber je pred istražnim povjerenstvom opovrgnuo dosadašnje optužbe i navode medija po kojima je on stajao iza eksplozivne ekspanzije Bayern LB-a posebice na jugoistok Europe. U tu strategiju je spadala i kupnja Hypo Alpe Adria banke

Edmund StoiberEdmund StoiberBivši bavarski premijer Edmund Stoiber u srijedu je pred istražnim povjerenstvom bavarskog parlamenta negirao bilo kakvu vezu s prodajom Hypo Group Alpe Adria (HGAA) banke Bavarskoj pokrajinskoj banci (Bayern LB) te da je provodio pritisak na Hrvatsku kako bi se prodala Hypo banka.

"Tvrdnja da sam u ljeto 2007. putovao u Hrvatsku kako bi uklonio prepreke koje su stajale na putu prodaje Hypo Banke Bayern LB-u se može opovrgnuti jednostavnim pregledom činjenica, izjava sudionika i vremenskim tijekom", rekao je Edmund Stoiber pred istražnim povjerenstvom bavarskog parlamenta koje se bavi uzrocima financijskih poteškoća državne Bayern LB banke, a prenose agencije.

Bavarska oporba, između ostalog, Stoibera optužuje da je izvršio politički pritisak na Hrvatsku kako bi odobrila prodaju koruške Hypo Alpe Adria banke Bayern LB-u, što je državnoj banci donijelo gubitke u visini od 3,7 milijardi eura, ali je preživjela zahvaljujući poreznim sredstvima.

Stoiber je međutim priznao da je s tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom kontaktirao nakon što je, kako je rekao, hrvatska središnja banka tvrdila da Bayern LB "posluje neozbiljno".

"To me jako razljutilo posebice ako se uzme u obzir da sam se osobno zalagao za skoriji ulazak Hrvatske u Europsku uniju", rekao je Stoiber.

Kako je nadalje izjavio bivši bavarski premijer i bivši predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU), njegov telefonski razgovor nije imao nikakva utjecaja na daljnji razvoj događaja jer mu je Sanader objasnio kako "hrvatska središnja banka radi neovisno i da na nju nema utjecaja".

"Time je stvar za mene bila okončana, a na kraju je Bayern LB našao načina kako će riješiti problem", rekao je Stoiber. Hrvatska središnja banka je na kraju dala zeleno svjetlo prodaji Hypo Banke bavarskoj državnoj banci nakon što se Bayern LB ispričao zbog problema koje je uzrokovao svojim prijašnjim angažmanom u hrvatskom bankovnom sektoru, poslovima s Riječkom bankom iz koje su se Bavarci povukli 2002. u trenutku u kojem je banka bila pred stečajem. Bayern LB se također obvezao da će Hypo banku opskrbiti dovoljnom količinom kapitala te da će pojačano kontrolirati eventualne slučajeve pranja novca.

Potpredsjednik istražnog povjerenstva, socijaldemokratski političar Harald Gueller, izrazio je skepsu glede Stoiberova iskaza u svezi s događajima vezanim uz Hypo Alpe Adria banku u Hrvatskoj.

"Čitav ovaj splet događaja u mojim očima izgleda potpuno drugačije od ovoga što nam je Edmund Stoiber ovdje predočio", zaključio je Gueller.

Stoiber je pred istražnim povjerenstvom opovrgnuo dosadašnje optužbe i navode medija po kojima je on stajao iza eksplozivne ekspanzije Bayern LB-a posebice na jugoistok Europe. U tu strategiju je spadala i kupnja Hypo Alpe Adria banke.

"Sve se nalazilo u rukama bankara, što vi mislite da jedan premijer vodi banku", ustvrdio je Stoiber.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika