14.10.2010. / 12:52

Autor: Hina

Toyota razmišlja o selidbi proizvodnje u inozemstvo zbog snažnog jena

U inozemnim je tvornicama prošle godine proizvedeno 815 tisuća Corolla, uključujući i one u Brazilu i Tajlandu, dok ih je u Toyotinim japanskim pogonima proizvedeno 235 tisuća

Toyota traži jeftinije zemlje za proizvodnjuToyota traži jeftinije zemlje za proizvodnjuJapanski proizvođač automobila Toyota Motor razmišlja o premještanju većeg dijela proizvodnje Corolla sedana izvan Japana do 2013. godine, pišu u četvrtak japanski mediji.

Jačanje jena nakon ljeta narušilo je konkurentnost japanskih proizvoda u inozemstvu i nagriza dobit japanskih tvrtki pri preračunavanju inozemnih prihoda u domaću valutu.

Najveći svjetski proizvođač automobila nada se da će ublažiti negativni utjecaj ojačalog jena na izvoz prebacivanjem proizvodnje u inozemstvo, objavila je agencija Kyodo, pozivajući se na neimenovane izvore u tvrtki.

U inozemnim je tvornicama prošle godine proizvedeno 815 tisuća Corolla, uključujući i one u Brazilu i Tajlandu, dok ih je u Toyotinim japanskim pogonima proizvedeno 235 tisuća, navodi glasnogovornica tvrtke u telefonskom razgovoru.

Tvrtka nije potvrdila da će nastaviti premještati proizvodnju u inozemstvo, rekla je.

Japanski izvoznici sve su nervozniji budući da vladine mjere ograničavanja rasta jena ne donose većeg ploda. Tako je 15. rujna jen dosegnuo najvišu vrijednost prema dolaru u 15 godina, potaknuvši središnju banku da prvi puta u šest godina prodaje domaću valutu.

Početkom mjeseca Bank of Japan odlučila je također ponovno sniziti ključne kamatne stope na raspon od nula do 0,1 posto i uspostaviti pet tisuća milijardi jena vrijedan fond za kupovinu financijske imovine.

Japanski ministar financija Yoshihiko Noda kazao je 7. listopada da će se po potrebi poduzeti i dodatne mjere, iako nije navodio detalje.

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika