14.10.2010. / 14:01

Autor: Hina

HUS i NHS: Poskupljenje kruha još je jedan udar na standard građana

U HUS-u tvrde da Vlada očito ima previše razloga za zaštitu interesa proizvođača i trgovaca da bi intervenirala radi zaštite životnog standarda građana

Krešimir Sever i Ozren MatijaševićKrešimir Sever i Ozren MatijaševićHrvatska udruga sindikata (HUS) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) reagirali su danas na najavu poskupljenja kruha ocjenivši to novim ozbiljnim udarom na životni standard građana i dodatnim opterećenjem za koje nema logičnog opravdanja niti će rezultirati ikakvim pozitivnim gospodarskim učincima.

"U očekivanju bilo kakvih pozitivnih pomaka koji su pompozno najavljeni Vladinim programom gospodarskog oporavka, građani će dočekati novi ozbiljan udar na životni standard, pri čemu to dodatno opterećenje niti je uvjetovano, niti će rezultirati ikakvim pozitivnim gospodarskim učincima", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

U HUS-u tvrde da Vlada očito ima previše razloga za zaštitu interesa proizvođača i trgovaca da bi intervenirala radi zaštite životnog standarda građana.

U priopćenju koje je potpisao predsjednik NHS-a Krešimir Sever stoji pak da su sadašnje cijene kruha i pekarskih proizvoda formirane pri daleko višoj otkupnoj cijeni pšenice i daleko višoj cijeni barela sirove nafte, nego li su ove godine. Tada se poskupljenje upravo time opravdalo.

U međuvremenu su cijene pšenice i nafte padale, ali ne i cijene kruha i pekarskih proizvoda. Kad se podastru analize utjecaja cijena pšenice i energenata na ukupnu cijenu pekarskih proizvoda, onda je tek vidljivo kako za takva najavljena poskupljenja nema razloga, navode iz NHS dodajući da i sami seljaci koji su pšenicu proizveli i prodali tvrde kako nema ozbiljnijeg razloga za poskupljenje pekarskih proizvoda.

Od pekarske industrije i trgovaca NHS očekuje dogovor da neće podizati cijene kruha i pekarskih proizvoda.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika