14.10.2010. / 14:31

Autor: Hina

Jasmila Žbanić osudila zabranu snimanja filma Angeline Jolie

Žbanić, redateljica filma "Grbavica" i osnivačica umjetničke udruge Deblokada, u priopćenju za javnost zatražila je da se dopusti snimanje filma u BiH i trenutačno poništi odluka federalnog ministarstva kulture i športa

Jasmila ŽbanićJasmila ŽbanićBosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić i umjetnička udruga Deblokada oštro su u četvrtak osudili poteze vlasti Federacije BiH koje su zabranile snimanje filma hollywoodskoj divi Angeline Jolie na prostoru BiH nazvavši to primitivizmom.

Žbanić, redateljica filma "Grbavica" i osnivačica umjetničke udruge Deblokada, u priopćenju za javnost zatražila je da se dopusti snimanje filma u BiH i trenutačno poništi odluka federalnog ministarstva kulture i športa.

"Smatramo da poništavanje odobrenja za snimanje filma redateljice Jolie predstavlja vrhunski primitivizam i totalitarizam. Naša solidarnost sa ženama žrtvama rata neupitna je. Na žalost, iza ove zabrane ne stoje nikakvi plemeniti motivi, bol i ostali razlozi koji se spominju", istaknula je u priopćenju Jasmila Žbanić.

Bosanskohercegovačka redateljica dodaje da ima potpuno povjerenje u redateljicu Angelinu Jolie, kao i u glumačku i produkcijsku ekipu iz Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo kulture Federacije BiH u srijedu je zabranilo snimanje filma "Untitled love story" na području tog bosanskohercegovačkog enititeta.

Odluka o zabrani donesena je nakon susreta ministra Gavrila Grahovca s predstavnicama udruge „Žene-žrtve rata" koja okuplja Bošnjakinje što su tijekom rata u BiH bile izvrgnute seksualnom zlostavljanju i silovanjima.

Sama Angelina Jolie prošli je tjedan poslala pismo udruzi „Žene-žrtve rata" moleći njene članice da ne donose zaključke prije nego što vide film. Također je iskazala spremnost da se sastane s članicama te udruge i s njima razgovara o sadržaju filma no one su to odbile.

Brojni mediji u BiH u četvrtak su također osudili zabranu snimanja filma A. Jolie.

Vezane vijesti

Angelina Jolie promaknuta za posebnu izaslanicu UN-a

Angelina Jolie promaknuta za posebnu izaslanicu UN-a

Američka glumica Angelina Jolie, veleposlanica dobre volje Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice, promaknuta je za posebnu izaslanicu njegova šefa… Više

Komentari

registracija
13/10/09

branimir, 14.10.10. 15:26

Bravo gospođo Žbanić! Ovo je tipično američki način gledanja na probleme na našim prostorima. Zavaljeni u udobne fotelje, obavezno s čašom whisky-a u ruci, pokušavaju na karti nači gdje je to facking Sarajevo. Ni malo empatije. Sramota!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika