14.10.2010. / 18:37

Autor: Hina

Liječnici kažu da su svi čileanski rudari u dobrom stanju

Osim jednog rudara koji prima antibiotike zbog lagane upale pluća, svi rudari spašeni ovoga tjedna iz rudnika u Čileu u dobrom su stanju nakon dva mjeseca provedena pod zemljom, objavili su liječnici u četvrtak.

Čileanski ministar zdravstva Jaime Manalich (Reuters)Čileanski ministar zdravstva Jaime Manalich (Reuters)Osim jednog rudara koji prima antibiotike zbog lagane upale pluća, svi rudari spašeni ovoga tjedna iz rudnika u Čileu u dobrom su stanju nakon dva mjeseca provedena pod zemljom, objavili su liječnici u četvrtak.

Ostala 32 rudara su dobroga zdravlja, rekli su liječnici u bolnici u gradu Copiapu, oko 800 kilometara sjeverno od glavnog grada Santiaga. Rudari su prebačeni u bolnicu odmah nakon spašavanja u utorak i srijedu.

Nakon što su dva mjeseca proveli na dubini od 600 metara, rudari pate od povišenog stresa, no liječnici kažu da se s njime dobro nose.

Neki također imaju teškoća kao što su kožni problemi. Većina ih ima problem s vidom i još se privikavaju na dalje svjetlo. Svi nose sunčane naočale, a neki su zatražili i naočale za vid.

Istodobno s oporavkom, rudari sve više poprimaju status zvijezda kako u domovinu Čileu tako i u cijelom svijetu. Postavili su svjetski rekord u boravku pod zemljom te su dočekani kao nacionalni heroji.

Na prijem u predsjedničku palaču pozvao ih je predsjednik Sebastian Pinera, a od ostalih pozivnica zanimljive su one španjolskih nogometnih klubova Real Madrid i Manchester United koji su rudare, velike nogometne navijače, pozvali da ih prate na utakmicama po Europi.

Jedan poznati čileanski pjevač svakome je dao po 10.000 dolara, dok im je šef Applea Steve Jobs poklonio najnoviji iPod, a jedna grčka tvrtka ponudila im je ljetovanje u toj zemlji.

Očekuje se da se većina rudara neće vratiti na stare poslove, jer su dobili mnogo bolje poslovne ponude, uključujući i ine za snimanje reklama i filmova te objavljivanje knjiga.

Vezane vijesti

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće rudara sa sjevera Španjolske prosvjedovali su u četvrtak u Madridu zbog mjera vlade desnog centra koja najavljuje zatvaranje ugljenokopa i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika