15.10.2010. / 14:57

Autor: Hina

Spevec: Rješenja za Željezaru Split su stečaj ili investitor bez državnih potpora

Spevec kaže da je domaća industrija željeza i čelika veća prepreka za zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju nego što je to brodogradnja, zbog toga što se Europa odrekla potpora industriji željeza i čelika

Rješenje za Željezaru je stečaj ili investitor bez državnih potporaRješenje za Željezaru je stečaj ili investitor bez državnih potporaAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) smatra da su rješenja za Željezaru Split stečaj ili dolazak investitora koji će moći poslovati bez zabranjenih potpora, a i najam po tržišnim uvjetima ne bi bio nedozvoljen, rekla je danas predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.

Stav AZTN-a je da se državne potpore Željezari ne smiju davati te da rješenje treba tražiti u stečaju ili dolasku investitora koji neće koristiti potpore, rekla je Spevec u izjavi za novinare nakon predstavljanja projekta "Provođenje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u Hrvatskoj".

Upitana kako bi AZTN tretirao najam Željezare Split kazala je da problema ne bi bilo ako bi on bio po tržišnim uvjetima.

Spevec kaže da je domaća industrija željeza i čelika veća prepreka za zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju nego što je to brodogradnja, zbog toga što se Europa odrekla potpora industriji željeza i čelika.

Pored toga, kaže Spevec, u Sporazumu o stabilizaciji i i pridruživanju ne spominje se brodogradnja, ali se spominje obveza restrukturiranja industrije željeza i čelika.

Na ovotjednom sastanku predstavnika radnika i sindikata splitske Željezare te HFP-a i Ministarstva gospodarstva, iznesena su dva prijedloga rješenja vlasničkih odnosa s poljskim Zlomrexom, koji su preduvjet pokretanja proizvodnje.

Prvi je mirni raskid ugovora sa Zlomrexom s tim da Zlomrex svoja potraživanja prema Željezari i sve dionice proda HFP-u za jednu kunu. Zauzvrat bi Fond odustao od naplate korporativnog jamstva. U tom bi slučaju HFP postao vlasnik Željezare te bi se mogao raspisati javni natječaj za najam pogona i pokrenuti proizvodnja.

Po drugoj opciji, HFP bi korporativno jamstvo od 87 milijuna kuna potraživao vjerojatno sudskim putem. Tada bi bio izgledan stečaj Željezare, s obzirom na prezaduženost kao i blokiran račun u razdoblju dužem od 60 dana.

Olgica Spevec je na upit novinara izvijestila da AZTN provodi prethodno istraživanje tržišta opskrbe prirodnim plinom, na temelju saznanja o znatnom povećanju cijena i pritužaba poduzetnika.

Također je rekla da se po novom Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, koji se primjenjuje od 1. listopada, provodi jedan postupak koji se odnosi na cijene pogrebnih usluga u Zagrebu.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika