16.10.2010. / 11:18

Autor: Hina

Križanič: Slovenski vanjski dug je velik, ali nije kritičan

Slovenski vanjski dug je velik, ali nije kritičan, izjavio je u subotu za portal "Siol" slovenski ministar financija Franci Križanič.

Franci KrižaničFranci KrižaničSlovenski vanjski dug je velik, ali nije kritičan, izjavio je u subotu za portal "Siol" slovenski ministar financija Franci Križanič.

"Naš ukupan bruto dug iznosi oko 42 milijarde eura, a neto dug 11 milijardi. To je mnogo. No, dug je najviše rastao u vrijeme ekonomske konjunkture od 2004. do 2008. godine, dok sada stagnira", rekao je Križanič.

Dodao je da servisiranje duga nije kritično i da je on apsolutno pod kontrolom, tako da Slovenija ni u kojem slučaju nije u situaciji u kojoj se zbog dugova našla Grčka.

Kako bi spriječila moguću depresiju zbog relativno velikog odljeva kratkoročnog kapitala u vrijeme financijske krize Slovenija je dio duga poduzeća i banaka preuzela u javni dug te tako omogućila postupan višegodišnji prijelaz s različitim načinima financiranja duga", rekao je Križanič.

"Naš dug je apsolutno pod kontrolom, njegovo stanje je stabilno, a imamo i dovoljno plasmana koje smo stvorili kroz posebne rezerve, kako bi se krediti idućih godina mogli otplaćivati, rekao je Križanič za portal Siol.

S tropostotnim udjelom duga u svom BDP-u Slovenija je daleko od Grčke i sličnih država s financijskim problemima i velikim zaduženjem, istaknuo je Križanič.

"Slovenija nije nimalo slična Grčkoj. Imamo malu i otvorenu, u izvoz usmjerenu, ekonomiju s vanjskotrgovinskim suficitom od jedan posto koji se povećava, izjavio je slovenski ministar financija.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika