16.10.2010. / 15:33

Autor: Hina

Josipović na REKOM-u: Zločini moraju biti rasvijetljeni, a počinitelji kaženjeni

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je u subotu na otvaranju Sedmog regionalnog foruma za tranzicijsku pravdu da zagovara politiku pomirenja, ističući da zločini moraju biti rasvijetljeni, počinitelji kažnjeni te da žrtvama treba pružiti zadovoljštinu.

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Ivo Josipović izjavio je u subotu na otvaranju Sedmog regionalnog foruma za tranzicijsku pravdu da zagovara politiku pomirenja, ističući da zločini moraju biti rasvijetljeni, počinitelji kažnjeni te da žrtvama treba pružiti zadovoljštinu.

Hrvatski predsjednik otvorio je spomenuti forum koji u ime Koalicije za REKOM - regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama rata na prostoru bivše SFRJ, organizira hrvatska nevladina udruga Documenta.

"Zagovaram politiku pomirenja, politiku koja će poslati poruku mira i poštovanja", kazao je Josipović i pozdravio ideju o REKOM-u kao dio napora da se utvrdi nepravda i žrtvama pruži zadovoljština.

Poručio je da zločini moraju biti rasvijetljeni i da počinitelji moraju biti kažnjeni, ali da isto tako treba pružiti zadovoljštinu žrtvama.

"To su dvije strane novčića i bez toga nema pomirenja", rekao je Josipović i ocijenio da "žrtvi treba dati mjesto koje zaslužuje". Smatra, naime, da je pažnja javnosti često usmjerena samo na počinitelje zlodjela, a nedovoljno na njihove žrtve.

Podsjetio je na svoj obilazak stratišta i kazao da "u očima žrtava nikada nije vidio mržnju, već žudnju za pravdom".

Izrazio je zadovoljstvo što REKOM svojim djelovanjem daje doprinos izgradnji humanog, europskog i demokratskog društva.

Voditeljica Documente Vesna Teršelić izvijestila je da Hrvatska traži još oko 1.900 nestalih, a da se u cijeloj regiji ne zna za sudbinu oko 15.000 ljudi.

Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, ustvrdila je da je važno prikupiti činjenice na regionalnoj razini.

"Mi ćemo se baviti onim interpretacijama povijesti koje poštuju činjenice, a da pritom pojedinačne istine nitko ne dovodi u pitanje", rekla je Kandić. Također je poručila da "nema budućnosti bez dobro pročitane povijesti".

Objasnila je da REKOM zagovara solidarnost i suosjećanje sa svim žrtvama. Vrlo važnim za uspjeh koalicije navela je podršku mladih, "da ne budu ravnodušni".

U ime hrvatske vlade i premijerke Jadranke Kosor skupu se obratio potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac koji je kazao da je jedan od ciljeva Koalicije "neke pobjednike u nekim fazama rata, ili one koji misle da su pobjednici, naučiti kako podnijeti pobjedu".

"I kad je pobjeda zaslužena, ona se ne smije okaljati", rekao je Uzelac.

Sveučilišni profesor i aktivist za ljudska prava Žarko Puhovski ocijenio je rad REKOM-a važnim jer se samo na temelju prikupljenih činjenica, koje moraju biti "vezane uz individue, imena", mogu vršiti interpretacije. Ovaj prostor, kako je rekao, pati od viška interpretacija činjenica. Smatra da se nikada "neće znati potpuna istina, ali će se znati da se do istine pokušalo doći".

Posebice je istaknuo da najveći broj žrtava rata nisu žrtve ratnih zločina.

U dirljivom govoru vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, bivši zatočenik srbijanskih logora, istaknuo je važnost istine o nestalima. Kao i predsjednik Josipović prije njega, kazao je da u ljudima koji traže svoje nestale nema mržnje, ali ima potrebe da se sazna istina. Podsjetio je da se danas obilježava i godišnjica pogibije Blaga Zadre.

U dva dana trajanja Foruma sudionici će čuti svjedočenja članova obitelji žrtava i svjedoka ratnih zločina počinjenih u Osijeku, Vukovaru, Varivodama, Medačkom džepu i Gospiću. Također će se raspravljati o nacrtu statuta REKOM-a i javnom lobiranju te kampanji za milijun potpisa za REKOM.

Koaliciju za REKOM čini oko 950 udruga i pojedinaca iz regije koji se zalažu za uspostavu međudržavne, regionalne i nezavisne komisije s mandatom utvrđivanja i javnog iznošenja činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u nekadašnjoj Jugoslaviji, uključujući i sudbinu nestalih.

Radi upozorenja vlasti i javnosti na obvezu i potrebu suočavanja s prošlošću tri nevladine organizacije za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo (FHP), Documenta i Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC), pokrenule su u svibnju 2006. godine debatu o mehanizmima za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima u nekadašnjoj SFRJ. Tada, na Prvom regionalnom forumu za tranzicijsku pravdu, održanom u Sarajevu, sudionici su ocijenili da je za djelotvorno suočavanje s nasljeđem prošlosti nužno uvažavanje regionalnog pristupa i konteksta u kojem su zločini počinjeni.

Inicijativa za osnivanje REKOM-a predstavljena je na Regionalnim konzultacijama s udruženjima žrtava, 9. svibnja 2008. u Podgorici.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
30/8/10

TonyP, 17.10.10. 04:05

jel moze netko reci predsjednikovoj pratnji da vodi racuna o pozadni koja postaje dio fotografije. nije u redu da tvornica piva koristi predsjednika za dio reklame. njega se snimi a onda fotke idu na TV, novine, internet. pogotovo sto reklamira alkohol. sto ga ne snime s Cedevitom ili nekim vocnim sokom? sto bi onda moglo proci...reklamira zdravu hranu/zdrav zivot...ovako samo "odmaze" domace: karlovacko i zuju...a Domace je domace!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 17.10.10. 16:08

Da budem iskren, ocekivao sam koji komentar nekog nadobudnog domoljubca koji ce dici glas protiv upotrebe srbskih rijeci u nasem jeziku - gdje se to kod nas govori 'rekom.'


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika