17.10.2010. / 10:20

Autor: Hina

Čile: Prvi rudar posjetio mjesto događaja tri dana nakon spašavanja

Jose Henriquez, kojega smatraju duhovnim vođom rudara, spašenih iz rudnika San Jose, u kojemu su proveli više od dva mjeseca, prvi je od "trideset i trojice" koji se u subotu ondje vratio, samo tri dana nakon spektakularnog spašavanja kojim je završena njihova kalvarija.

jose Henriquez (Reuters)jose Henriquez (Reuters)Jose Henriquez, kojega smatraju duhovnim vođom rudara, spašenih iz rudnika San Jose, u kojemu su proveli više od dva mjeseca, prvi je od "trideset i trojice" koji se u subotu ondje vratio, samo tri dana nakon spektakularnog spašavanja kojim je završena njihova kalvarija.

55-godišnji Henriquez, oženjen je i otac dviju kćeri, a do rudnika San Jose stigao je s članovima svoje obitelji da bi vidio "kamp Nade" u kojemu su više od dva mjeseca boravili članovi obitelji i prijatelji rudara očekujući čudo, odnosno spašavanje trideset troje zatočenih rudara.

"Ovdje je želio doći kako bi izbliza osjetio ono što smo mi proživljavali čekajući njegovo spašavanje te da u miru zahvali Bogu", rekao je za Radio Cooperativu njegov sin Gaston Henriquez. Također je kazao kako je posjet mjestu nesreće i u njemu izazvao određenu "nostalgiju".

"Proživjeli smo veliku tjeskobu, ali i radost. Bio je to duboko emotivan trenutak, nakon svega što smo proživjeli", kazao je za France presse.

List El Mercurio u subotu piše kako su 33-jica rudara, spašena u rudniku u Čileu, početkom tjedna sklopila svojevrstan "pakt šutnje", pozivajući se na izjavu jednoga od njih. Yonny Barrios kazao je kako su rudari jedan drugome obećali da neće javno raspravljati, niti u javnost iznositi što se u rudniku događalo prvih 17 dana, u razdoblju dok nisu uspostavili kontakt sa spasiocima, prenosi dpa. Unatoč znatnim svotama novaca koje im nude predstavnici raznih medija za interviewe, rudari se do sada dobro drže, ocjenjuje El Mercurio. Barrios je kazao kako je odluka donesena demokratskom većinom.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u subotu je u Lisabonu izjavio kako je primjer 33 rudara, spašenih nakon 69 dana zatočeništva pod zemljom, čileanski narod učinio "jedinstvenijim i snažnijim". Nesreća rudara "ujedinila je zemlju i učinila njezine stanovnike snažnijima". Pinera boravi u Lisabonu u sklopu europske turneje, tijekom koje će posjetiti Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.

"Nitko ne može jamčiti da se ovakva nesreća neće više nikada dogoditi, no uvjeravam vas da nikad više nijedan rudnik u Čileu neće raditi u tako lošim uvjetima u kakvima je funkcionirao ovaj u San Joseu", kazao je Pinera.

Iz svijeta i dalje stižu mnogobrojne pohvale, ponude i nagrade spašenim rudarima. Jamajčani su im ponudili besplatan odmor na Karibima. Ministar turizma Edmut Bartlett je ponudu najavio zajedno s lokalnim poslovnim čovjekom i predsjednikom Sandals Resortsa, koji posjeduje lanac hotela na Jamajci i na Karibima, izvijestio je Reuters.

Nazvavši spašavanje rudara čudom, Bartlett je izjavio kako se ponuda odnosi na rudare i njihove supruge te spasioce koji su im pomogli pri izlasku na površinu, nakon više od dva mjeseca.

Vezane vijesti

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće rudara sa sjevera Španjolske prosvjedovali su u četvrtak u Madridu zbog mjera vlade desnog centra koja najavljuje zatvaranje ugljenokopa i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika