17.10.2010. / 10:36

Autor: Hina

Venezuela prodaje Bjelorusiji 30 milijuna tona nafte

Bjelorusija će od Venezuele kupiti 30 milijuna tona nafte u iduće tri godine, prenose novinske agencije iz Minska gdje je ugovor potpisan u subotu za posjeta venezuelskog predsjednika Huga Chaveza, a vrijednost posla procjenjuje se na 19,4 milijarde dolara.

Hugo Chavez i Aleksandar Lukašenko (Reuters)Hugo Chavez i Aleksandar Lukašenko (Reuters)Bjelorusija će od Venezuele kupiti 30 milijuna tona nafte u iduće tri godine, prenose novinske agencije iz Minska gdje je ugovor potpisan u subotu za posjeta venezuelskog predsjednika Huga Chaveza, a vrijednost posla procjenjuje se na 19,4 milijarde dolara.

Bjelorusija je smanjila uvoz goriva s ruskog Urala i povećala poslovanje s Venezuelom otkako je Moskva nametnula izvozne pristojbe, što je za 36 posto povećalo cijenu ruskog proizvoda, piše Reuters.

Ugovor su potpisale bjeloruska naftna tvrtka i venezuelski Petroleos i prema njemu će od 2011. godine Venezuela isporučivati 10 milijuna tona nafte godišnje, a do kraja 2010. četiri tone, piše AFP.

Nijedna od dviju strana nije objavila cijenu, no statistike pokazuju da Bjelorusija kupuje venezuelsku sirovu naftu za 647 USD po toni, čime bi 30 milijuna tona stajalo 19,4 milijardi eura, piše Reuters.

Agencija dodaje kako je to velik izazov za Bjelorusiju, kojega BDP iznosi samo 55 milijardi dolara.

Chavez, koji je gotovo sedam sati razgovarao u Minsku s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, ranije je objavio da bjeloruskim rafinerijama neće nedostajati nafte idućih 200 godina.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika