17.10.2010. / 19:13

Autor: Hina

Čačić: Aktualna Vlada je potpuno potrošena, oni moraju otići

Čelnici HNS-a, SDP-a i IDS-a, po završetku proslave 20. obljetnice osnivanja HNS-a novinarima su komentirali najavljeno pokretanje inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi RH.

Radimir ČačićRadimir ČačićČelnici HNS-a, SDP-a i IDS-a, po završetku proslave 20. obljetnice osnivanja HNS-a novinarima su komentirali najavljeno pokretanje inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi RH.

Predsjednik Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić ocijenio je kako je aktualna Vlada "potpuno potrošena". Ustvrdio je da su nakon najave povratka bivšeg premijera Ive Sanadera u Hrvatski sabor Vladina "legitimacija i kredibilitet da se nosi s krizom dodatno derogirani" te da "oni moraju otići".

"Pitanje je samo kada i na kojoj točci", kazao je Čačić. Stajalište HNS-a je da Vlada "mora ponuditi predsjedniku Republike točku izbora, a logična točka za održavanje izbora bi bila prvi trenutak završetka pregovora s Europskom unijom (EU), krajem ožujka 2011.", izjavio je Čačić, odgovarajući na novinarski upit treba li što prije ići na nove parlamentarne izbore.

Podsjetivši kako su u ovoj godini rebalansom proračuna prihodi planirani u iznosu od 108,3 milijarde kuna, rashodi od 122,3 milijarde kuna, dok je deficit proračuna 14 milijardi kuna, Čačić je kazao i da je u prijedlogu proračuna za iduću godinu ta svota ista. Upitao se gdje su te reforme i potezi Vlade.

Taj proračun, da su ponudili izbore u rano proljeće, bio bi tehnički i privremen te bi tada imao smisla, rekao je.

Čačić smatra da sadašnja Vlada nije sposobna preuzeti odgovornost i prepoznati situaciju u kojoj se nalazi. Ocijenio je kako to traži raspravu u Saboru, pri čemu, kazao je, Sanaderov glas (jer Vlada ima većinu), ništa neće mijenjati.

Medijskim spekulacijama Čačić je ocijenio dilemu je li HNS za izbore odmah ili ne kazavši da se "izbori ne dešavaju odlaskom u Konzum, nije to samoposluživanje. Izbori se dese onda kad Vlada nema većinu".

Na novinarsko pitanje hoće li, ako Sanader uspije u Saboru okupiti još šest zastupnika, tražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi RH, Čačić je odgovorio da "neće glasati sa Sanaderom". "Mi s Sanaderom nećemo imati posla", dodao je.

"Ima točka gdje vlada pada, gdje je naš stav unaprijed jasan - to je točka budžeta", rekao je Čačić.

Upitan tko govori istinu u slučaju vezanom uz Damira Polančeca (Vlada ili Polančec), Čačić je kazao kako smatra da nitko ne govori pravu istinu. No, po njegovu mišljenju, o pitanjima zlouporabe pravne države Polančecu se može više vjerovati nego Vladimiru Šeksu i predstavnicima vlasti.

Na upit kada će ići na prikupljanje potpisa u Hrvatskom saboru za inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi RH, predsjednik SDP-a Zoran Milanović odgovorio je će to biti početkom idućeg tjedna. Napominjući da je za inicijativu potrebna petina potpisa od ukupnog broja zastupnika najavio je da će inicijativu potpisati svi njihovi koalicijski partneri.

Na pitanje kako će doći do većine potrebne za izglasavanje nepovjerenja Milanović je kazao da se radi o političkoj utakmici. "Ova vlada je zemlju dovela u stanje blamaže i to mora prestati. Onaj koji smatra da nije i koji joj želi dati daljnje povjerenje, neka joj da, ali mi u svom radu nećemo posustati", izjavio je Milanović.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić rekao je kako će ta stranka poduprijeti zahtjev za raspravom o izglasavanje nepovjerenja Vladi RH.

"Kako stvari idu o ovoj zemlji izbori su sve potrebniji", ustvrdio je Jakovčić. Smatra da su pregovori s EU najvažniji u sadašnjem trenutku, ali da se oni i dalje mogu "tehnički raditi".

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
25/6/10

vidra, 17.10.10. 20:10

Da je oporba jača, inteligentnija i poštenija, nebi narod birao ove HDZ-ove političare već 20 godina. Što će, kad nema ništa bolje. Njima je Tuđman dao karizmu i na njoj još plivaju. Zato zaobilazim izbore, da makar moja savjest bude mirna.


registracija
1/1/70

, 17.10.10. 20:23

S lazem se s VIDROM...ipak moram izaci u nadi da se nece ponoviti 2000 godina.


registracija
23/8/09

xaron, 17.10.10. 20:33

Mozda ce ova vlada otici u OPOZICIJU ali ti Radimire ces otici u ZATVOR jer si ubio 2 neduzne
osobe. Hoces li i kroz zatvorske resetke da nam saljes ovakve duboko moralne poruke ?
Kakav je moral ovog Radimira da jos pametuje, a i kakva je to stranka koja ga drzi, a koji su to biraci da ih ( ga ) biraju i pored svega sto je on ucinio.


registracija
9/9/09

thor, 17.10.10. 20:41

ova država je dodirnula dno dna kad se ovaj ubojica još slobodno šeta i dijeli packe i lekcije drugima! nek su najgori lopovi, ali bar nikog nisu zatukli. pa kakva će to biti ta tzv. kukuriku vlada s ovakvim bezočnim, nemoralnim, kriminalnim tipovima??? a što reći o onima koji se s čačićem ubojicom druže? s kim si takav si!!!


registracija
4/1/09

miroljubiv, 17.10.10. 20:56

Postajemo narod o kojem će se pričati i proučavati nas na simpozijima o tome što sve narod nije i ne smije nikad biti.@thor,nismo još dodirnuli dno dna,dok još ima skrivenih Sanaderovih i Čačićevih glasača.sve se svodi na istu notu,Hrvatska će ostati samo prazan pojam na papiru.


registracija
6/10/09

pfefer, 17.10.10. 21:20

i opet kukurikači kukuriču jedno te isto žele preuzeti vlast i zaustaviti borbu protiv korupcije i gosp. reforme


registracija
8/7/09

bankar, 18.10.10. 01:40

Da izbori mogu išta poromjeniti bili bi zabranjeni


registracija
8/8/09

tovar62, 18.10.10. 10:07

Jos si na slobodi,sramotno da uopce imas snage da se javljas,,,za bilo kakav komentar,,,


registracija
8/7/10

Maroje, 18.10.10. 13:35

Tko nam se to javlja?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika