18.10.2010. / 14:50

Autor: Igor Koruga

Dvadeseti međunarodni dani jazza u Zagrebu

Recesijsko vrijeme i ove će godine obilježiti tek četverodnevni festival čija će visoka kvalitativna i umjetnička razina ostati čelni imperativ organizatorima

Richard BonaRichard BonaUz višegodišnju ulogu glavnog tajnika Hrvatskog društva skladatelja, te umjetničkog voditelja jazz projekata HDS-a, ove se godine skladatelj, dirigent i aranžer Antun Tomislav Šaban aktivno dotakao vlastitog afiniteta prema jazz glazbi i svojim produkcijskim vještinama zaokružio ambiciozni glazbeni projekt 'Za jednom kapi čistoga života'. S Big Bandom HRT-a i popularnim domaćim zabavnjacima ući će 19-og listopada u Veliku dvoranu Vatroslava Lisinskog i otvoriti 20-e Međunarodne dane jazza 2010. Prilagodivši glazbeni slog popularnim izvođačima pokušat će ukloniti nepotrebne barijere raznorodnih glazbenih pravaca, obogatiti vrijednim iskustvima domaću estradnu elitu i privući pažnju šireg auditorija za profinjenim jazzerskim izričajem.

Prigodnim cijenama (50, 70 i 90 kuna) i besplatnim mogućnostima za pretplatnike ovogodišnjih ciklusa Dvorane Lisinski pozvana je brojna publika, a imena poput Massima (Savića), Tamare Obrovac, Tonyja Cetinskog, Radojke Šverko, Marka Tolje, Vanne, Damira Urbana i Arsena Dedića jamstvo su vrhunske zabave.

Recesijsko vrijeme i ove će godine obilježiti tek četverodnevni festival čija će visoka kvalitativna i umjetnička razina ostati čelni imperativ organizatorima. U srijedu (20.10.) će nastupiti kamerunski glazbenik i multiinstrumentalist Richard Bona sa svojim Quintetom i predstaviti glazbenu sintezu suvremene glazbe, jazza i world musica. Atraktivnim skladbama temeljenim na afričkom folkloru, ovaj će kvintet pokušati potaknuti, ali i iznenaditi domaće slušateljstvo nenadanim obratima i suvremenim jazz izrazom čineći na taj način zanimljivu igru i dojmljivu međusobnu komunikaciju.

Osobno sam oduševljen ponovnim nastupom vrhunskog francuskog jazz klavirista Jackyja Terrassona u četvrtak 21-og listopada, ovoga puta u formi klasičnog klavirskog tria. Prije nepune tri godine ovaj se pijanist već predstavio domaćoj publici u zahtjevnom duetu s francuskim saksofonistom, klarinetistom i skladateljem Michelom Portalom, a maštovitim uvodnim improvizacijama (s temom ¨Caravana¨ kao lajt-motivom) na samome je početku koncerta dao je naslutiti svoj impresivan umjetnički potencijal. Terrasson danas djeluje sve rjeđe u Parizu, a sve češće na američkom tlu, u gradu iz kojeg nam dolaze i najatraktivniji gosti 20-ih Međunarodnih dana jazza - New York Voices.

Vokalni njujorški kvartet nastupit će u petak (22.10.) u pratnji još jednog klavirskog tria, a iako već 20-ak godina pripadaju samom svjetskom izvođačkom vrhu sakupivši pritom brojne nagrade struke i publike (dva Grammyja), u našoj zemlji još nisu bili.

Za njihov premijerni nastup sigurno će se tražiti karta više, čak i po redovitoj cijeni od 150 kuna, dok će za glazbene delicije srijede i četvrtka valjati izdvojiti 100 kuna. Svi koncerti počet će u 20 sati, a za osjetljive grupe građana postojat će vrijedni popusti i to; za učenike, studente i umirovljenike 10%, a za osobe s invaliditetom i članove Jazz kluba Zagreb 30%.

Programski raspored i članovi sastava
utorak, 19. listopad, Velika dvorana KD Lisinski
'Za jednom kapi čistoga života'
Big Band HRT
Skladatelj, aranžer, dirigent: Antun Tomislav Šaban
Vokalni solisti: Massimo, Tina Vukov, Tony Cetinski, Marko Tolja, Đani Stipanićev, Damir Urban, Vanna, Arsen Dedić i drugi

srijeda, 20. listopad, Mala dvorana KD Lisinski
Richard Bona Quintet (CAM/SAD)
Etienne Stadwijk; klavijature
Jean Christoph Mallard; gitara
Richard Bona; bas, vokali
Ernesto Simpson; bubnjevi

četvrtak, 21. listopad, Mala dvorana KD Lisinski
Jacky Terrasson Trio (F/SAD)
Jacky Terrasson; klavir
Ben Williams; kontrabas
Jamire Williams; bubnjevi

petak, 22. listopad, Mala dvorana KD Lisinski
The New York Voices (SAD)
Kim Nazarian, Lauren Kinhan, Darmon Meader, Peter Eldridge; vokali
CD Bandorf; klavir
Christian von Kaphengst; kontrabas
Gabriel Hahn; bubnjevi

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika