Objavljeno u Nacionalu br. 779, 2010-10-19

Autor: Orhidea Gaura

poučna iskustva iz poljske

'Nismo imali luksuz da propustimo novac iz EU'

Elzbieta Bienkowska, poljska ministrica regionalnog razvoja, otkriva kako je Poljska procvjetala zahvaljujući fondovima Europske unije, te ocjenjuje zašto Hrvatskoj ne uspijeva iskoristiti bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova čime bi se mogle izgraditi ceste, pruge i aerodromi, a profitirali bi i biznis, turizam i kultura

MINISTRICA Elzbieta Bienkowska kaže da je Poljska najviše novca iz fondova Europske unije
iskoristila za izgradnju
prometne i lokalne
infrastrukture FOTO TOMISLAV SMOLJANOVIĆ, SNIMLJENO U HOTELU THE REGENT ESPLANADEMINISTRICA Elzbieta Bienkowska kaže da je Poljska najviše novca iz fondova Europske unije iskoristila za izgradnju prometne i lokalne infrastrukture FOTO TOMISLAV SMOLJANOVIĆ, SNIMLJENO U HOTELU THE REGENT ESPLANADEOd ulaska u članstvo Europske unije 1. svibnja 2004., Poljska je iz fondova Europske unije dobila više od 80 milijardi eura, najveći iznos koji je neka zemlja ikad uspjela iskoristiti. S druge strane, Hrvatske je od pretpristupnih fondova Europske unije iskoristila jedva oko 50 posto sredstava. Do 2012. EU je za Hrvatsku predvidjela oko 3,5 milijardi eura, ali analize su pokazale da bi se zbog neučinkovite i spore administracije moglo dogoditi da 2011. Hrvatska iskoristi samo oko 500 milijuna eura, što bi bilo manje od jedne šestine sveukupnog iznosa. Dobar primjer iz Poljske bio je jedan od razloga posjeta poljske ministrice regionalnog razvoja Elzbiete Bienkowske Hrvatskoj gdje je svoja iskustva podijelila s hrvatskim ministrom regionalnog razvoja Božidarom Pankretićem i s čelnicima Karlovačke županije. U intervjuu za Nacional Elzbieta Bienkowska rekla je kako si Poljska nije mogla dopustiti tu povlasticu da ne potroši novac koji im je dan kao subvencija, odnosno bespovratna sredstva te je objasnila kako su u tome uspjeli.

NACIONAL: Koliko je novca Poljska dosad dobila iz europskih fondova?

Oko 67,3 milijarde eura, gotovo petinu ukupnog iznosa predviđenog za kohezijsku politiku Europske unije u razdoblju od 2007. do 2013. Oko 12 milijardi eura bit će izdvojeno za sufinanciranje iz nacionalnih sredstava, a 6,4 milijarde iz privatnih sredstava. To je bio najveći program i Poljska je najveći korisnik ikad u Europskoj uniji. Od 2004. do 2006. dobili smo oko 12,8 milijardi eura. A najveći jedinstveni infrastrukturni program iznosio je 28 milijardi eura, od čega je polovina išla na prometnu infrastrukturu. U okviru 2007.-2013. imamo 21 operacionalni program, s tim da njih pet pokriva 75 posto cjelokupnog iznosa i u ovlasti je Ministarstva regionalnog razvoja, a 16 programa je u ovlasti regionalnih vlasti.


NACIONAL: A koliko ste novca dosad uplatili u proračun EU?

Mi sudjelujemo u europskom proračunu od datuma ulaska u EU, ali iz proračuna dobivamo više nego što izdvajamo.

NACIONAL: Koliko je privatnih poduzeća financirano kroz ovaj program?

S PREMIJERKOM
JADRANKOM KOSOR
ministrica regionalnog razvoja Poljske Elzbieta
Bienkowska susrela
se tijekom svog
prošlotjednog posjeta
HrvatskojS PREMIJERKOM JADRANKOM KOSOR ministrica regionalnog razvoja Poljske Elzbieta Bienkowska susrela se tijekom svog prošlotjednog posjeta HrvatskojFinancirane su stotine tisuća većinom manjih i srednjih poduzeća. Prema sadašnjem izračunu, 25 posto od 68 milijardi eura išlo je direktno poduzećima. Ali, naravno, veći dio iznosa išao je poduzećima i indirektno putem tendera. Sve su te tvrtke gradile ceste, kanalizacijske sustave, infrastrukturu.

NACIONAL: Kako se financirala izgradnja cesta i autocesta?

Do 85 posto iz subvencija. Općenito, ako ste jedna od najsiromašnijih zemalja EU, možete dobiti do 85 posto subvencija za javnu infrastrukturu i javne investicije. Ali neke naše regije odlučile su da će uzeti samo 50 posto jer su htjele graditi više s aktivnim korisnicima.

NACIONAL: Koliko je za Poljake komplicirana administracija koju netko mora ispuniti da bi njegova mala, privatna tvrtka dobila subvencije?

To je prilično komplicirani proces i trudimo se pojednostavniti ga. Ali ja stalno ponavljam, europski novac nikad neće biti lak novac. Novac iz proračuna EU namijenjen za Poljsku su uglavnom subvencije. To nisu krediti ni pozajmice, netko vam, dakle, daje milijune eura. Svaki euro koji ste dobili provjerava se nekoliko puta prije isplate, tijekom investicija i po dovršetku projekta. Ali mislim da su poljski korisnici, posebno poduzeća, ali i lokalne zajednice, jako dobro iskoristili mogućnosti. Bilo je nekih prigovora, ali naš najveći problem je bio nedostatak novca. Sve smo bliže trenutku kad će novac prestati kapati.

NACIONAL: Što je sa sektorom poljoprivrede, kako taj dio funkcionira?

Infrastruktura i poljoprivreda su dva odvojena sektora, i mislim da će u vašoj zemlji biti isto, to su dva odvojena dijela europskog proračuna. Ali i u Ministarstvu poljoprivrede i u našem ministarstvu imamo različite načine kako pomoći ljudima da ispune zahtjeve. Imamo i specijalne točke za Europski socijalni fond, koji uključuje projekte za uglavnom mikro poduzeća, mala poduzeća, nevladine organizacije i obične ljude koji nisu vični birokraciji i ispunjavanju zahtjeva. To je za korisnike besplatno.

NACIONAL: Neka poduzeća u Hrvatskoj iskoristila su sredstva iz pretpristupnih fondova, ali njihov je postotak vrlo malen. Većina ih se žali na kompliciranu proceduru.

U POSJETU KARLOVCU Poljska ministrica regionalnog razvoja
prošlog je tjedna posjetila Hrvatsku, gdje se, među ostalim, sastala i s
karlovačkim županom Ivanom VučićemU POSJETU KARLOVCU Poljska ministrica regionalnog razvoja prošlog je tjedna posjetila Hrvatsku, gdje se, među ostalim, sastala i s karlovačkim županom Ivanom VučićemMi smo imali isti problem, ali nikad nismo imali problema i s trošenjem novca. Uvijek smo iskoristli 100 posto subvencija pa i više. Iz pretpristupnih fondova iskoristili smo između 90 i 95 posto novca, a u strukturnom programu iskoristili smo više od 100 posto. Na to je naravno utjecala promjena tečaja eura, tako da smo iskoristili i više nego što smo dobili. Poljska je bila u takvom stanju, naša poduzeća i lokalna infrastruktura bili su u takvom stanju da je europski novac za njih bio presudan i jedini način da ispune svoje potrebe. Naravno da je bilo prigovora zbog birokracije i previše papira, ali veći je problem bio nedostatak novca. Mi još uvijek imamo ljude koji stoje u redovima zato što žele novac jer, kao što sam napomenula, riječ je većinom o subvencijama. Ako ste vlasnik poduzeća i želite kredit ili pozajmicu od banke, isto tako morate ispuniti hrpu papirologije i dati im sve svoje osobne podatke. A ako vam netko daje novac koji nije kredit, koji ne morate vratiti, tada ne možete očekivati da procedura bude jednostavnija. No to je također stvar vremena, jer ni u Poljskoj nije uvijek bilo sve glatko. I administracija je morala učiti i stvoriti kvalitetan sustav.

NACIONAL: Koji je, po vama, najveći problem i razlog zbog kojeg Hrvatska nije iskoristila sva sredstva iz pretpristupnih fondova?

Nemam točne podatke za Hrvatsku, ali mislim da je najvažnija stvar koordinacija. Dakle, mora postojati jedna institucija, iako sustav sam po sebi mora biti decentraliziran, koja će koordinirati programe i korišenja novca na nivou Vlade. Druga stvar je kvaliteta administracije. Treba početi na najvišoj razini, dakle, s razine Vlade i institucije za koordinaciju, koja mora imati moć i ovlasti koordinacije između različitih ministarstava, čak i regija.

NACIONAL: Svrha vašeg posjeta Hrvatskoj bila je razmjena iskustava.

Da, jer mislim da sve počinje i završava s ljudima. Ne možete uspjeti ako nemate prave ljude, vrlo dobro obrazovane, pametne, koji su sposobni izgraditi sustav, jer sustav mora biti vrlo jasan, s jasnim odgovornostima pojedinih institucija za projekte, procjene i plaćanja. Jako je važno izgraditi takav sustav, a mi smo u Poljskoj to uspjeli.

NACIONAL: Niste članica nijedne stranke. Što vas je dovelo u politiku?

Dosta godina radila sam u regionalnoj administraciji glavnog ureda Šleskog vojvodstva. U vrijeme kad sam ja tamo radila, naša je regija bila vrlo uspješna u korištenju novca iz europskih fondova, a svi su tada mislili, kao što vjerojatno sada misle svi u Hrvatskoj, da je korištenje europskih fondova vrlo komplicirano i neka vrsta misterija. To nije nikakav misterij, stvari nisu tako komplicirane i teške kao što se čini. Ja nisam bila tako poznata u javnosti, ali su za mene znali ljudi iz kruga koji su bili odgovorni za korištenje fondova. Uslijedio je poziv premijera da prihvatim mjesto ministrice regionalnog razvoja.

NACIONAL: Koliko ste puta do sada bili u Hrvatskoj turistički?

Mislim 12 puta, ali samo na odmoru, počevši od 1997. Samo sam ove godine Hrvatsku iznevjerila zbog Grčke, ali sljedeće godine vjerojatno ću opet doći ovamo. Moj favorit je Dalmacija.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika