20.10.2010. / 16:37

Autor: Hina

Slovenija podupire izradu nacrta za početak pregovora o članstvu Srbije u EU

"Srbija je značajan element stabilnosti i napretka u regiji, zato uvijek sa zanimanjem saslušamo njene poglede na događaje", rekao je Žbogar

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u srijedu, nakon susreta sa svojim srbijanskim kolegom Vukom Jeremićem, da će Slovenija podržati inicijativu da se na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije u Luksemburgu u ponedjeljak donese odluka o prosljeđivanju Europskoj komisiji zahtjeva Srbije za članstvo u EU, radi izrade "avisa" za početak pregovora.

"Mislimo da je za to pravi, zapravo zadnji trenutak", rekao je Žbogar na zajedničkoj konferenciji za novinare dvojice ministara nakon susreta u Ljubljani, dodajući da se Srbija iskazala konstruktivnim pristupom surađujući s Europskom unijom prilikom donošenja rezolucije o Kosovu na općoj skupštini UN-a.

Žbogar je dodao da će prosljeđivanje molbe za članstvo Srbije na Europsku komisiju biti mali, ali važan i logičan tehnički korak prema uključivanju Srbije u Europsku uniju.

Prema njegovim riječima, Slovenija od samog početka podržava Srbiju na njezinu putu u EU, a on smatra i da napreduje i međusobna gospodarska suradnja.

O slovensko-srbijanskoj suradnji bit će riječi i prilikom skorašnjeg posjeta predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora Beogradu, gdje bi trebao najaviti otvaranje velike slovenske investicije u Srbiji.

Slovenija i Srbija razvijaju sve bolje međusobne odnose, a u razgovorima s Jeremićem bilo je riječi i o stanju u susjedstvu.

"Srbija je značajan element stabilnosti i napretka u regiji, zato uvijek sa zanimanjem saslušamo njene poglede na događaje", rekao je Žbogar.

Dodao je da će Slovenija biti među prvim članicama EU-a koje će ratificirati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika