21.10.2010. / 13:04

Autor: Hina , Nacional.hr

Dok premijerka priča o EU beneficijama, MMF upozorava da bi nas mogla snaći sudbina Grčke

Međunarodni monetarni fond objavio je još jedno upozorenje Hrvatskoj da bi je mogla zadesiti 'sudbina Grčke'

Jadranka KosorJadranka KosorHrvatska će kao članica Europske unije imati pravo na 12 zastupnika u Europskom parlamentu, pravo predstavljanja i sedam glasova u sustavu odlučivanja u Europskom vijeću, te pravo na jednog povjerenika u Europskoj komisiji, kazala je u četvrtak na sjednici vlade premijerka Jadranka Kosor, dodavši da očekuje da će na međuvladinoj konferenciji u studenome biti zatvoreno pregovaračko poglavlje pod brojem 34 Institucije.

Kroz to poglavlje određuje se što sve države članice institucionalno dobivaju u sustavu EU-a, odnosno koja im prava sudjelovanja u EU-u pripadaju.

Kosor je također istaknula da će Hrvatska kao članica EU-a imati pravo na jednog suca u Europskom sudu pravde, jednog suca u Općem sudu, pravo da ju u Europskoj središnjoj banci zastupa guverner središnje banke, te pravo na jednog suca na Revizorskom sudu.

Isto tako, Hrvatska će imati devet članova u europskom Gospodarskom i socijalnom odboru, devet članova u Odboru regija, a dobiva i pravo da ju u Europskoj investicijskoj banci predstavlja ministar kojeg predloži, te u odboru direktora jedan direktor, kazala je hrvatska premijerka.

U potrazi za političkom podrškom po Uniji?

"Hrvatski jezik postat će službeni jezik EU-a", istaknula je premijerka Kosor.

Stoga je sve zamolila da nastave rad, ulože svoje napore da se taj posao što prije završi.

Istaknula je također kako se "radi punom parom i punom snagom" i na najtežim poglavljima, 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i 8 (Tržišno natjecanje), dodajući da u tom poslu Hrvatska ima rezultate i da je vrlo optimistična.

Premijerka Kosor zahvalila je i na najavi mađarskog premijera Viktora Orbana da će Mađarska učiniti sve da se u vrijeme mađarskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici iduće godine zaključe pregovori s Hrvatskom.

"Pozdravljam to kao prijateljsku gestu koja potvrđuje dobrosusjedske odnose i potporu Hrvatskoj na europskom putu", kazala je.

Orban je to izjavio u srijedu u Ljubljani gdje se sastao sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom koji također dijeli njegovo mišljenje, a premijerka Kosor najavila je da će se u subotu sastati s Pahorom s kojim će uz ostalo razgovarati i jačanju gospodarske suradnje.

U ponedjeljak će pak, kako je najavila, boraviti u Bruxellesu gdje će razgovarati s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

U Hrvatskoj pad 1.6 posto, u zemljama Istočne Europe rast od 3.9 posto

Dok premijerka Kosor javnost upoznaje sa svim beneficijama koji će hrvatska politička elita imati od trenutka kada uđemo u Europsku uniju, kao i sa sastancima koje će održavati po Bruxellesu, Međunarodni monetarni fond objavio je još jedno upozorenje Hrvatskoj da bi je mogla zadesiti 'sudbina Grčke'.

U svom najnovijem izvješću Regionalni gospodarski izgledi (REO), MMF je gospodarstvima u istočnoj Europi predvidio prosječan rast za 3,9 posto u 2010. i 3,8 posto u 2011. godini,
dok je za Hrvatskz predvidio nastavak smanjivanja gospodarstva u ovoj godini za 1,5 posto!

Doduše, treba napomenuti kako MMF predviđa da će iduće godine Hrvatska nakon dužeg vremena zabilježiti i blagi gospodarski rast, od 1.6 posto. To bi bio prvi pozitivni znak za Hrvatsku po pitanju gospodarskog rasta i samim time pridruživanje pozitivnim trendovima zabilježenim u većini europskih zemalja, koji je, za razliku od Hrvatske, tamo prisutan već nekoliko mjeseci.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 21.10.10. 14:39

Neznam više šta to Kosorici nije jasno!?Je li glupa(nebih baš to rekao)ili ima neko ciljeve nikome poznate ni logične.Stvar je i neupućenijima jasna šta je potrebno učiniti.Ona ni mrdac oko toga.?Nevjerovatna indolentnost.Ili Namjera!?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 21.10.10. 14:58

Ni dijete ne bi govorilo o bombonu kada ima proljev.
A Jaca radi upravo to.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika