21.10.2010. / 15:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Pobjeda šikanirane zajednice: Europski sud kaznio Rusiju zbog zabrane gay parada

Ruske su vlasti godinama uskraćivale dozvolu homoseksualnoj zajednici za javno okupljanje obrazlažući te odluke vjerojatnom nasilnom reakcijom u zemlji gdje su predrasude prema homoseksualcima duboko ukorijenjene

Prizor s jednog od pokušaja gay parada u MoskviPrizor s jednog od pokušaja gay parada u MoskviEuropski sud za ljudska prava u četvrtak je objavio da je novčano kaznio Rusiju zbog zabrana homoseksualnih parada u Moskvi što predstavlja veliku pobjedu za marginaliziranu rusku gay zajednicu.

Aktivist za prava homoseksualaca Nikolaj Aleksejev na tom je sudu podnio tri tužbe u kojima tvrdi da je Rusija prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima koju je potpisala kao članica Vijeća Europe.

Sud u Strasbourgu presudio je da je Rusija uskratila pravo na okupljanja diskriminirajući na temelju seksualnog opredjeljenja. Sud je naložio Rusiji da Aleksejevu isplati 41.090 eura za nanesenu štetu i sudske troškove.

Ruske su vlasti godinama uskraćivale dozvolu homoseksualnoj zajednici za javno okupljanje obrazlažući te odluke vjerojatnom nasilnom reakcijom u zemlji gdje su predrasude prema homoseksualcima duboko ukorijenjene.

"Sam rizik da bi demonstracije izazvale nemir nije dovoljan da opravda zabranu", rekao je sud u izjavi.

"To je ozbiljan udarac ruskoj homofobiji po svim točkama", ocijenio je Aleksejev u izjavi nakon objave presude.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika