21.10.2010. / 16:48

Autor: Hina

HFP pozvao Zlomrex na plaćanje 87 milijuna kuna korporativnih jamstava

Zlomrex je danas priopćio kako ozbiljno razmatra ponudu HFP-a za razrješenje vlasničkih odnosa u Željezari Split i da mu treba još nekoliko dodatnih dana kako bi iznio konačni stav o toj ponudi

Vedran DuvnjakVedran DuvnjakHrvatski fond za privatizaciju (HFP) pozvao je danas Zlomrex da u roku od osam dana plati korporativna jamstva za Željezaru Split u iznosu od 87 milijuna kuna, priopćeno je iz HFP-a.

"Ukoliko Zlomrex ne izvrši plaćanje ili ne prihvati i sklopi sporazumni raskid ugovora, HFP će sukladno ugovoru pokrenuti postupak prisilne naplate korporativnih jamstava", kaže se u priopćenju.

HFP podsjeća da je 12. listopada dostavio Zlomrexu pisani prijedlog sporazumnog raskida ugovora, a "koji pod određenim uvjetima predviđa prijenos dionica društva Željezare Split u vlasništvo HFP-a".

Rok za očitovanje Zlomrexa bio je 20. listopada.

"Zlomrex se u danom roku nije očitovao na prijedlog HFP-a, ali je zatražio kraće produljenje roka za očitovanje", navodi se u priopćenju.

HFP ističe da je "nastavio postupati" te da je danas pozvao Zlomrex na plaćanje iznosa od 87 milijuna kuna po osnovi korporativnog jamstva u roku od osam dana.

Zlomrex je danas priopćio kako ozbiljno razmatra ponudu HFP-a za razrješenje vlasničkih odnosa u Željezari Split i da mu treba još nekoliko dodatnih dana kako bi iznio konačni stav o toj ponudi.

Zlomrex je najavio da će moći svoj odgovor dostaviti tek krajem sljedećeg tjedna.

Inače, HFP je Zlomrexu iznio dva prijedloga rješenja vlasničkih odnosa.

Prvi je sporazum o mirnom raskidu ugovornog odnosa u kojemu je ponuđeno da Zlomrex svoja potraživanja prema Željezari od 82,5 milijuna kuna te sve dionice preda HFP-u za jednu kunu, a zauzvrat će Fond odustati od naplate korporativnog jamstva u iznosu od 87 milijuna kuna.

Zlomrex se o tom prijedlogu trebao izjasniti do kraja jučerašnjeg dana, a sporazum o raskidu ugovornog odnosa s HFP-om trebao je biti potpisan najkasnije u petak, 22. listopada.

U tom bi slučaju HFP postao vlasnik Željezare, te bi se mogao raspisati javni natječaj za najam pogona i pokrenuti proizvodnja u kojoj bi se, prema procjeni HFP-a, moglo zaposliti oko 250 radnika, od njih ukupno 400.

Druga opcija je naplata potraživanja korporativnih jamstava, vjerojatno sudskim putem.

Kako se Zlomrex jučer do sjednice Upravnog odbora HFP-a nije očitovao o ponudi HFP-a, predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak je po završetku sinoćnjeg otvorenog dijela sjednice Upravnog odbora HFP-a najavio da će HFP danas aktivirati naplatu korporativnih jamstava.

Zbog stanja u splitskoj željezari 150 njezinih radnika prosvjeduje danas u Zagrebu tražeći ponovno pokretanje proizvodnje i izbjegavanje stečaja. Prosvjednici traže zajednički sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor, mjerodavnim ministrima i čelništvom HFP-a.

Ističu da ne vjeruju predsjedniku HFP-a Verdanu Duvnjaku jer ih je obmanuo rekavši da će naplatiti korporativna jamstva, a tvrde da su ta jamstva nenaplativa.

Vezane vijesti

Gotovac i Stanić ponovno odbacili krivnju za "mali maestro"

Gotovac i Stanić ponovno odbacili krivnju za "mali maestro"

Bivši potpredsjednik Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić u svojim su današnjim obranama na zagrebačkom… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 21.10.10. 17:10

Poza "za na zid": bahato, narcisoidno stvorenje, koje manjak pameti nadoknađuje mobingom onih zaposlenika koji mu se ne sviđaju ili mu ne podilaze.Mediokritet koji glumi lava.Ha,ha,ha...


registracija
9/5/10

lolobrigita, 22.10.10. 11:41

Ma bravo Vedrane.A sada je na redu Slobodna Dalmacija.Ona koju si,pomoću Sanadera i Polančeca,predao EPH-u.Ugovor,molim!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika