21.10.2010. / 18:20

Autor: Hina

Slovenski sistem: Sindikati odbili zamrzavanje plaća, vlada otkazala kolektivne ugovore

Slovenska vlada otkazala je u četvrtak kolektivne ugovore sa sindikatima javnog sektora nakon što su njihovi predstavnici odbili dogovor o zamrzavanju plaća za iduće dvije godine, predviđen novim aneksom koji je predlagala vlada.

Borut PahorBorut PahorSlovenska vlada otkazala je u četvrtak kolektivne ugovore sa sindikatima javnog sektora nakon što su njihovi predstavnici odbili dogovor o zamrzavanju plaća za iduće dvije godine, predviđen novim aneksom koji je predlagala vlada.

"To je privremena mjera, no vlada taj potez nije mogla izbjeći", rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade premijer Borut Pahor, dodajući da će vlada i dalje voditi dijalog sa sindikatima koji su nedavno zbog najave otkazivanja kolektivnih ugovora bili u štrajku.

"Zaduživanje za plaće i mirovine u dugoročnom bi smislu značilo smrt javnih financija", rekao je Pahor.

Dodao je da su stari kolektivni ugovori koje je vlada otkazala sklopljeni prije tri godine, kad su stope gospodarskog rasta bile visoke i da je njihovo otkazivanje plod novih okolnosti jer je slovenski BDP lani pao za 9 posto, dok trenutačni rast BDP-a još nije stabilan i iznosi samo 0,9 posto.

Plaće javnih službenika koji ne isključuju da bi opet mogli štrajkati ponovno bi se povećale nakon što se na godišnjoj razini ostvari rast BDP-a od 2,5 posto.

"Spremni smo razgovarati sa sindikatima i ne želim da ovo bude povod za novi štrajk. Molim javni sektor da ovo shvati kao privremenu mjeru kako bi se stabilizirale javne financije", rekao je Pahor.

Slovenski premijer dodao je da vlade u drugim europskim zemljama provode još jače mjere štednje kako bi smanjile javni dug. Uz to, Pahor je pozvao na "društvenu toleranciju" oko spornih pitanja kako se stvari ne bi rješavale na ulici nego kroz raspravu i dijalog.

Slovenski premijer rekao je da velikim uspjehom ne samo vlade nego cijelog društva smatra činjenicu što je parlament u prvom čitanju prihvatio prijedlog mirovinske reforme s produženjem radnog vijeka na 65 godina, dodajući da u daljnjoj raspravi može doći do izmjena i kompromisa, ali da se reforma mirovinskog sustava ne može odgađati.

Ako se s promjenama mirovinskog sustava i njegovom primjenom ne bi uspjelo, onda bi vrlo brzo bilo potrebno donijeti još strože mjere na području mirovinskog osiguranja, upozorio je Pahor.

Vezane vijesti

Linić prijeti rezanjem plaća u javnom sektoru

Linić prijeti rezanjem plaća u javnom sektoru

Vlada će uštedjeti dvije milijarde kuna na rashodima za zaposlene u javnom sektoru, bez obzira na zahtjev sindikata da se raspiše referendum o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika