22.10.2010. / 15:10

Autor: Hina

Fiat povećao dobit, automobilski odjel u teškoćama

Pozitivni rezultati oslonjeni su na odjel za poljoprivrednu i građevinsku opremu CNH, zatim ogranak kamiona Iveco, te odjel motora i dijelova

Šef Fiata Sergio MarchionneŠef Fiata Sergio MarchionneTalijanski industrijski div Fiat izvijestio je u četvrtak o skoku dobiti u trećem tromjesečju, iako brojke pokazuju probleme u automobilskom odjelu zbog ukidanja državne potpore za kupovinu novih, ekološki prihvatljivijih automobila.

Fiat je za vrijeme gospodarske krize kupio kontrolni udio u američkom Chrysleru i u trećem je tromjesečju ostvario neto dobit u visini 190 milijuna eura, u usporedbi s 25 milijuna eura u istom razdoblju lani.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT), ključni pokazatelj poslovanja, gotovo je udvostručena na 586 milijuna eura, s 308 milijuna, dok su prihodi od prodaje porasli za 11,9 posto na 13,5 milijardi eura.

Pozitivni rezultati oslonjeni su na odjel za poljoprivrednu i građevinsku opremu CNH, zatim ogranak kamiona Iveco, te odjel motora i dijelova.

Automobilski odjel s brendovima Fiat, Lancia i Alfa Romeo našao se pak u teškoćama s obzirom na postupno gašenje mjera pomoći europskih vlada. Subvencioniranje kupnje ekološki prihvatljivijih automobila u razdoblju krize posebno je pogodovalo malim Fiatovim automobilima.

Kompanija je povisila prognoze za cijelu 2010., pa sada očekuje neto dobit od oko 400 milijuna eura, u odnosu da ranije očekivanu nulu. EBIT bi trebao premašiti dvije milijarde eura u usporedbi s prethodno prognoziranih 1,1 do 1,2 milijarde eura. Prihodi bi trebali premašiti 55 milijardi, umjesto dosada očekivanih 50 milijardi eura.

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika