25.10.2010. / 16:06

Autor: Nacional.hr

Započeli projekti vodoopskrbe i odvodnje za Drniš i Knin

Potpisnici ugovora izrazili su uvjerenje kako će realizacija ovog projekta pozitivno utjecati na podizanje životnog standarda stanovništva Knina i Drniša

Josipa Rimac, Božidar Pankretić, Siniša ŠiracJosipa Rimac, Božidar Pankretić, Siniša ŠiracSvečanim potpisivanjem ugovora o sufinanciranju započela je realizacija dva vrlo značajna vodno-gospodarstvena projekta u Šibensko-kninskoj županiji. Riječ je o projektima izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za gradove Drniš i Knin, koje sufinancira Europska komisija u sklopu IPA III b programa Regionalni razvoj - Okoliš.

Ugovor o sufinanciranju projekta „Sustav vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda grada Drniša", vrijedan 6,45 milijuna eura potpisali su potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Božidar Pankretić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Siniša Širac te gradonačelnik grada Drniša, Ante Dželalija i direktor javnog komunalnog poduzeća «Rad» Davor Jakelić.

Projekt uključuje izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju kanalizacijske mreže te rekonstrukciju i sanaciju vodoopskrbne mreže koja je zbog dotrajalosti u lošem stanju. U projekt je uključena i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda a tijekom potpisivanja istaknuto je kako će uređaj, kapaciteta 5 tisuća stanovnika, imati najviši (treći) stupanj pročišćavanja otpadnih voda. Izgradnjom ovog uređaja zaštitit će se rijeka Čikola, u koju se sada direktno izlijevaju otpadne vode grada te NP «Krka». Od ukupnog iznosa projekta, kroz IPA fond financirat će se nešto više od 4 milijuna eura, dok će ostatak sredstava biti osiguran kroz državni proračun.

Po potpisivanju ovog ugovora, ministar Pankretić i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda uputili su se u Knin gdje su s gradonačelnicom Josipom Rimac i direktoricom lokalnog komunalnog poduzeća Sanjom Bebek potpisali ugovor o sufinanciranju projekta „Sustav vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda grada Knina" vrijedan 15,67 milijuna eura.

Navedenim projektom predviđena je sanacija cjelokupne vodovodne mreže na području grada, rekonstrukcija većeg dijela kanalizacijskog sustava (manji dio predviđen je za sanaciju) te izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 20 tisuća stanovnika. Slično kao u Drnišu, kninski će uređaj za pročišćavanje uz mehaničko pročišćavanje sadržavati i dijelove za biološko pročišćavanje te obradu mulja. Kroz IPA fond financira se 8,78 milijuna eura ukupne vrijednosti projekta, dok ostatak pokrivaju nacionalna sredstva.

Potpisnici ugovora izrazili su uvjerenje kako će realizacija ovog projekta pozitivno utjecati na podizanje životnog standarda stanovništva Knina, unaprijediti lokalno gospodarstvo i turizam, ali i očuvati okoliš, posebice rijeku Krku.

Vezane vijesti

Slavonskom Brodu 3,5 milijuna kuna vrijedna kanalizacijska vozila

Slavonskom Brodu 3,5 milijuna kuna vrijedna kanalizacijska vozila

Komunalno poduzeće "Vodovod" iz Slavonskog Broda od danas je opremljeno sa tri nova vozila vrijedna više od 3,5 milijuna kuna (470.194 eura). Na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika