25.10.2010. / 16:24

Autor: Hina

Nikša Bareza imenovan ravnateljem 'Splitskog ljeta'

U povodu imenovanja maestra Nikše Bareze, ministar Biškupić naglasio je kako očekuje da će svojim radom pridonijeti visokoj umjetničkoj kvaliteti programa Splitskog ljeta, kao i daljnjoj međunarodnoj afirmaciji i ugledu Festivala

Nikša Bareza; Foto: Davor Puklavec/PIXSELLNikša Bareza; Foto: Davor Puklavec/PIXSELLMinistar kulture Božo Biškupić imenovao je Nikšu Barezu ravnateljem Splitskog ljeta na razdoblje od dvije godine, u skladu s Pravilnikom o statusu, ustrojstvu i financiranju Splitskog ljeta, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture.

Maestro Nikša Bareza pripada najistaknutijim suvremenim hrvatskim glazbenicima. U svom opsežnom repertoaru koncertnoga i opernoga dirigenta ostvario je, osim u domovini, veliku međunarodnu umjetničku karijeru gostujući u najistaknutijim hrvatskim i europskim opernim kućama te surađujući s glazbenim velikanima.

Obnašao je brojne umjetničke funkcije, od dirigenta i ravnatelja zagrebačke Opere, stalnog dirigenta uglednih Opera u Zuerichu, Sankt Peterburgu, Grazu, hamburškoj Operi, milanskoj Scali, Chemnitzu.

Od 1992. godine je šef-dirigent Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije. Redoviti je gost u vodećim europskim glazbenim središtima, na međunarodnim festivalima, koncertnim pozornicama vodećih europskih orkestara. Sudjelovao je u mnogim obnovama velikih opernih ostvarenja te ravnao brojnim premijernim produkcijama. U repertoaru Nikše Bareze osobito mjesto pripada hrvatskoj suvremenoj glazbi. Djelovao je kao umjetnički ravnatelj Opere splitskoga HNK-a i glazbenoga programa Splitskoga ljeta. Nositelj je više inozemnih priznanja te nacionalnih nagrada, među kojima se ističe Nagrada "Vladimir Nazor" za životno djelo, za svekoliki doprinos hrvatskomu glazbenom izvodilaštvu (2009.)

U povodu imenovanja maestra Nikše Bareze, ministar Biškupić naglasio je kako očekuje da će svojim radom pridonijeti visokoj umjetničkoj kvaliteti programa Splitskog ljeta, kao i daljnjoj međunarodnoj afirmaciji i ugledu Festivala, stoji u priopćenju Ministarstva kulture.

Vezane vijesti

Bareza: Splitskog ljeta neće biti, bude li štrajka djelatnika HNK

Bareza: Splitskog ljeta neće biti, bude li štrajka djelatnika HNK

Ravnatelj 57. Splitskog ljeta Nikša Bareza danas je na službenom predstavljanju programa festivala koji će se održati od 14. srpnja do 14. kolovoza,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika