Objavljeno u Nacionalu br. 780, 2010-10-26

Autor: Robert Bajruši

Optužbe na račun šefice Ustavnog suda: Jasna Omejec želi posao na Europskom sudu

U SDP-u su uvjereni kako Jasna Omejec sebi stvara prostor za odlazak u Strasbourg, i zato se Ustavni sud u svojim odlukama često poziva na presude Venecijanske komisije, koja je osnovana 1990. kao parcijalni sporazum Vijeća Europe

JASNA OMEJEC suočena je s tvrdnjama da Ustavni
sud koristi za ostvarenje vlastitih ambicijaJASNA OMEJEC suočena je s tvrdnjama da Ustavni sud koristi za ostvarenje vlastitih ambicijaPremda su morali prihvatiti nedavnu odluku Ustavnog suda koji je ukinuo mogućnost provedbe referenduma, u vodstvu Socijaldemokratske partije Hrvatske kao najodgovorniju za sadašnju situaciju smatraju Jasnu Omejec. Štoviše sve je više tvrdnji kako Jasna Omejec koristi Ustavni sud kao odskočnu dasku za položaj sutkinje na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Tamošnja hrvatska predstavnica još od 1998. je Nina Vajić, koja je prije odlaska u Strasbourg radila kao profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Suce na Europskom sudu za ljudska prava bira Parlamentarna skupština vijeća Europe, i Nina Vajić je izabrana unatoč tome što je tadašnja vlast u Hrvatskoj preferirala Davora Krapca, koji je danas sudac Ustavnog suda.

U SDP-u su uvjereni kako Jasna Omejec sebi stvara prostor za odlazak u Strasbourg, i zato se Ustavni sud u svojim odlukama često poziva na presude Venecijanske komisije, koja je osnovana 1990. kao parcijalni sporazum Vijeća Europe. Venecijanska komisija se uglavnom bavi zaštitom manjinskih i ljudskih prava, i posljednjih godina je kao nedemokratska rješenja kritizirala zakonski položaj homoseksualaca u Crnoj Gori i Zakon o okupljanju u Srbiji. Među ostalim i Ustavni sud se pri onemogućavanju referenduma također pozvao na neke odluke Venecijanske komisije. Vodstvo najjače opozicijske stranke smatra kako Jasna Omejec zagovara često pozivanje na Venecijansku komisiju kako bi joj to bio argument, kada se odluči kandidirati za sutkinju Međunarodnog suda za ljudska prava.

Vezane vijesti

Crveno svijetlo za referendum: 'Građani svoje demokratsko pravo trebaju tražiti...

Crveno svijetlo za referendum: 'Građani svoje demokratsko pravo trebaju tražiti na ulici'

Kao što je to bilo i najavljivano proteklih dana, Ustavni sud donio je odluku prema kojoj nema razloga za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 26.10.10. 01:53

pa takvi koji znaju stručno pogaziti volju naroda su najtraženiji u EU


registracija
5/3/10

starimudrac, 26.10.10. 08:17

ako je sama sebi jedina i najbolja preporuka, onda nije ni za prekršajni sud.


registracija
27/8/09

Lujo1, 26.10.10. 10:08

Ja ovoj ružnoj, pokvarenoj, glupoj, pohlepnoj i odurnoj kokoši (to je moje Ustavnopravno mišljenje) nebi dal ni kokoš čuvati, a kamoli ovo kaj joj je dal hdz-ej!
Fuuuuuuj!!!


registracija
9/1/10

vallone, 26.10.10. 10:20

gospođa Jasna Omejec i Ustav RH zajedno?!Fantastična fotka!I istinita također!Poruka je: "smrtnici, uz mene je Ustav (i mister Vlado), sve što kažem je zakon!Jamčim vam svojim imenom!"U znanosti se ova pojava naziva sinergizam.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika