26.10.2010. / 15:19

Autor: Nacional.hr

Veleposlanik Štambuk o Vesni Parun: Da je rođena u većoj sredini sigurno bi dobila Nobela

Turobna je ovo vijest, poput crnih kišnih oblaka spuštenih na zemlju. Iza njenih poetskih ohipa i oluja - ostaju ozonska svježina i božansko svjetlo hrvatskoga jezika. Zadužila je domovinu kao malo tko prije nje i sretan je narod koji ju je iznjedrio

Vesna ParunVesna ParunUmrla je genijalna Vesna Parun, u Stubičkim toplicama u 89. godini života, u snu, isrpljena dugotrajnim bolovanjem.

Najveća pjesnikinja hrvatskoga jezika, autorica 70-ak knjiga poezije, eseja, drama, satira, aforizama.... rođena je, kako sama kaza, pod muškim kišobranom. Raspeta između posvemašnje nježnosti i oporosti, podigla je iznimni kreativni feminilni hram i postala jednom od najvećih svjetskih pjesnikinja ljubavi. Neukrotive, pobunjeničke naravi, fanatik istine. Da je rođena u većoj sredini sigurno bi već bila zaslužila Nobela.

Turobna je ovo vijest, poput crnih kišnih oblaka spuštenih na zemlju. Iza njenih poetskih ohipa i oluja - ostaju ozonska svježina i božansko svjetlo hrvatskoga jezika.
Zadužila je domovinu kao malo tko prije nje i sretan je narod koji ju je iznjedrio. Na mramornoj ploči Zida od poezije za godinu 1995. u Selcima na otoku Braču gdje je na Croatiji redivivi ovjenčana maslinovim vijencem, ona koja se proslavila svojom svevremenom zbirkom „Crna maslina", uklesan je stih:

Ljubav presađuje moje misli u vrtove vječnosti

I zaista, od danas, sve njene najljepše i najblistavije misli rastu - sada i zauvijek - u vrtovima vječnosti. Naše, hrvatske, književne vječnosti.

Hvala, pokoj i slava Vesni Parun, bogomdanoj vestalki hrvatskoga jezika.

Drago Štambuk, veleposlanik RH u Japanu

Vezane vijesti

Nobelova nagrada: Tolkienova proza proglašena drugorazrednom

Nobelova nagrada: Tolkienova proza proglašena drugorazrednom

Gospodar prstenova možda je bio uzor tisućama sljedbenika, možda je okrunjen i kao najdraža knjiga u Britaniji, milijuni primjeraka prodani su diljem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika