27.10.2010. / 14:43

Autor: Deutsche Welle

Sabo poručio Palestini i Izraelu: 'Ako je moguća pomirba u Vukovaru, moguća je i kod vas'

Vukovar je jedinstven primjer u svijetu za mirnu integraciju bez završne bitke, ocjenjuje vukovarski gradonačelnik. Nakon stravičnog razaranja, dojučerašnji ratni suparnici vratili su se na mjesto zločina, pronalazeći i gradeći novi život u miru i toleranciji, istaknuo je Sabo

Željko Sabo (Marko Mrkonjić/PIXSELL)Željko Sabo (Marko Mrkonjić/PIXSELL)Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo u utorak (26.10.) je u Europskoj akademiji u Berlinu održao predavanje na temu "Dunav - rijeka koja spaja ili razdvaja?". Govorio je o ratu u Vukovaru i ponovnom građenju suživota.

I 12 godina nakon stravičnih zločina u Vukovaru, građani ovog grada sa sjetom su gledali na obalu Dunava i Vukovarsku adu, mjesta gdje su se nekada zajedno kupali i družili s građanima susjedne vojvođanske općine Bač. Došao je rat i granice su povučene. Ono što je nekada spajalo, odjednom razdvaja, priča gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. "Odjednom se dogodilo neko čudo. Dolazi načelnik susjedne općine i nudi Vukovarcima da bez carine i bilo kakvih papira od 1.6. do 1.10. dolaze na Vukovarsku adu, da je zajedno koriste i jedni i drugi koji to žele. Taj načelnik je učinio nešto što možemo svi učiniti u jednom trenutku."

"Vukovarci su zreli primiti predsjednika Srbije Borisa Tadića"

Suradnja hrvatskog gradonačelnika Vukovara i srpskog načelnika Bača vremenom je produbljena. Zajednički su inicirali susret predsjednika dvaju država Ive Josipovića i Borisa Tadića - i to upravo u Vukovaru, hrvatskom simbolu srpske agresije. Samo ovakva dva snažna političara mogu napraviti iskorak ka pomirenju, poručio je u Berlinu gradonačelnik Sabo: "Smatram da su Vukovarci zreli i da žele takvu posjetu. Kroz takvu posjetu Vukovar se diže, u političkom smislu stavljate točku na i, zatvarate knjigu koja ima svoju lošu stranu i idete naprijed, apsolutno u pozitivnom smislu."

Vukovar je jedinstven primjer u svijetu za mirnu integraciju bez završne bitke, ocjenjuje vukovarski gradonačelnik. Nakon stravičnog razaranja, dojučerašnji ratni suparnici vratili su se na mjesto zločina, pronalazeći i gradeći novi život u miru i toleranciji, istaknuo je Sabo. "Želim, na primjeru Vukovara, cijelome svijetu poslati jasnu poruku kako postoji nada da se rat obustavi mirnim putem. Ako je to mogao Vukovar i ako su to mogli Vukovarci, onda to mogu i Palestinci i Izraelci, ili bilo tko. Samo je pitanje ljudi koji će voditi pregovore."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika