27.10.2010. / 17:43

Autor: Hina

Rupel optužuje: Pahor se na naivan način podredio Hrvatskoj

Pahorova vlada doživjela je jasan neuspjeh u pokušaju da u zajedničku europsku diplomatsku službu uvrsti svoje kandidate, a taj se neuspjeh sada "nikako ne može kompenzirati nekakvom slovensko-hrvatskom diplomacijom"

Borut Pahor i Dmitrij RupelBorut Pahor i Dmitrij RupelVodeća slovenska oporbena stranka u srijedu je optužila predsjednika vlade Boruta Pahora da vodi "naivnu" vanjsku politiku, o čemu navodno svjedoči i njegov zadnji susret s predsjednicom hrvatske vlade u Lovranu, jer je pristao na zajedničkog povjerenstvo koje bi razmotrilo osnivanje zajedničke kontrole zračnog prostora.

Prošlotjedni susret Pahora s Jadrankom Kosor, na kojemu se umjesto o arbitražnom sporazumu i pravu Slovenije na izlaz na otvoreno govorilo o hrvatskoj kontroli zračnog prometa nad slovenskim teritorijem, a po tvrdnjama medija navodno i o osnivanju zajedničkih veleposlanstava, dokazuje kako je "hrvatska politika maštovita, a slovenska naivna", poručila je u priopćenju nakon sjednice svog odbora za vanjsku politiku Slovenska demokratska stranka (SDS). Tu najjaču slovensku oporbenu stranku vodi bivši predsjednik vlade Janez Janša, a predsjednik njezina odbora za vanjsku politiku je Dimitrij Rupel, dugogodišnji slovenski ministar vanjskih poslova.

Inicijative o osnivanju zajedničke kontrole zračnog prostora i koordinaciji diplomatskih službi za SDS su "potpuno pogrešni poticaji", koje je predsjednica hrvatske vlade po ocjeni Janšine stranke naprtila na leđa sadašnjem predsjedniku slovenske vlade.

Pahorova vlada doživjela je jasan neuspjeh u pokušaju da u zajedničku europsku diplomatsku službu uvrsti svoje kandidate, a taj se neuspjeh sada "nikako ne može kompenzirati nekakvom slovensko-hrvatskom diplomacijom", tvrdi se u priopćenju.

Rupel ocjenjuje da je Pahorova vlada Sloveniju na "naivan" način "podredila Hrvatskoj", dok je sama sama podlegla "domišljatoj i inicijativnoj" vanjskoj politici koju prema Sloveniji vodi "voditeljica HDZ-a" Jadranka Kosor.

Izložen kritikama koje su se pojavile u javnosti, Pahor je početkom tjedna izjavio da je u Lovranu na susretu s Jadrankom Kosor samo pristao na prijedlog hrvatske premijerke da se putem povjerenstva razmotri mogućnost osnivanja zajedničkog nadzora zračnog prostora, te da će konačnu odluku o tome donijeti slovenska tijela.

Medijska nagađanja o osnivanju zajedničkih veleposlanstava s Hrvatskom Pahor je zanijekao, rekavši da je možda pogrešno shvaćen njegov prijedlog da se dogovorom čelnika u susjedstvu riješe sva sukcesijska pitanja, pa i ona vezana uz nasljeđivanje još nepodijeljenih nekretnina nekadašnje SFRJ u inozemstvu u kojima su djelovale nekadašnje jugoslavenske diplomatsko-konzularne misije.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika