28.10.2010. / 11:45

Autor: Nacional.hr

Uhićenja političkih moćnika kao unosan posao: U borbi protiv korupcije profitiraju odvjetnici

S obzirom na to da neka suđenja traju mjesecima, pa i godinama, lako je izračunati kako neki odvjetnici ne moraju imati više od jednog klijenta pa da lagodno žive

Leo AndreisLeo AndreisKada je Vlada objavila rat korupciji osmijeh se, osim policiji, razvukao i na licima odvjetnika. Naime, borba protiv korupcije nužno znači i uhićenja, a to onda povlači i branjenje uhićenih na sudu. I upravo tu u jednadžbu ulaze odvjetnici.

Kako piše tportal, s obzirom na to da se posljednjih nekoliko godina istraživalo i sudilo prilično velike "zvjerke" hrvatske politike tako su i honorari odvjetnika bili odgovarajući.

Sam pogled na odvjetničke tarife dovoljan je da bi se zaključilo kako je biti odvjetnik specijaliziran za kazneno pravo izuzetno profitabilno ovih dana. Naime, dnevnice se kreću od 4000 kuna za pojavljivanje na sudu, pa do preko 8000 tisuća kuna ukoliko rasprava potraje nekoliko sati.

S obzirom na to da neka suđenja traju mjesecima, pa i godinama, lako je izračunati kako neki odvjetnici ne moraju imati više od jednog klijenta pa da lagodno žive.

No, kako ističe predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis, odvjetnik se ne mora nužno pridržavati službene odvjetničke tarife, već s klijentom može dogovoriti i drugačije. U tom slučaju, njihov dogovor postaje poslovna tajna pa je tako zapravo nemoguće saznati koliko primjerice dobiva Anto Nobilo za branjenje Damira Polančeca.

Pojedini odvjetnici istovremeno rade na nekoliko slučajeva što se zasigurno odražava i na njihove bankovne račune. Tako primjerice Ante Madunić trenutno brani Mladena Barišića u slučaju Fimi Media i Slavena Žužula u slučaju HAC, Mate Matić brani Zdravka Šestaka u slučaju Podravka i Darka Beuka u slučaju Fimi Media. Koliko će zaraditi ovisi vjerojatno i o konačnom ishodu suđenja koje može potrajati godinama.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 28.10.10. 13:21

ajmo ovako. što ako se dokaže nekom tajkunu da je sve što ima stekao pljačkom ? kojim novcem je onda platio odvjetnika ? napljačkanim. treba li onda odvjetniku oduzeti zaradu koju je njegov klijent nezakonito stekao ? treba. odvjetnici bi rekli da ne treba. a što da kradljivac auta, plati svom odvjetniku jednim autom ? bi li država oduzela taj auto ?


registracija
30/9/09

davor12345, 28.10.10. 13:29

Tako i triba! Ako je odvjetnik plaćen opljačkanim novcem unda i odvjetnik triba ostat bez tog novca! Ustvari, pozivan odmetnike da sami vratu taj novac ukoliko se pokaže da jim ga je klijent ukra! A ne da ovako izgledaju ka i filmski glumci, dotjerani, uljepšani, uvijek vedri i nasmješeni... skoro ka i radnička klasa kad ide na posal!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 28.10.10. 13:59

Što je najgore,to je naš novac.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika