28.10.2010. / 12:44

Autor: Hina

Frković: Nelegalna eksploatacija mineralnih sirovina i nakon zenita cestogradnje

Zabilježeni su i slučajevi prodaje mineralne sirovine iskopane tijekom građevinskih radova pa je dobar dio gradnje nekih većih objekata financiran na taj način, kaže Snježana Frković

Iako je cestogradnja posustala i dalje se ilegalno vadi šljunakIako je cestogradnja posustala i dalje se ilegalno vadi šljunakNelegalna eksploatacija mineralnih sirovina vrhunac je dosegnula u razdoblju intenzivne cestogradnje, ali traje i dalje nanoseći velike financijske i ekološke štete, rekla je danas Snježana Frković iz Državnog odvjetništva sudjelujući na konferenciji "Mineral Forum 2010" s temom "Nelegalna eksploatacija mineralnih sirovina".

Organizatori konferencije su Gospodarsko-interesno udruženje Promins i tvrtka Business Media Croatia.

Brojni su oblici protupravnog iskorištavanja mineralnih sirovina među kojima su eksploatacija tijekom istražnih radova, izvan eksploatacijskog polja i tijekom sanacije.

Zabilježeni su i slučajevi prodaje mineralne sirovine iskopane tijekom građevinskih radova pa je dobar dio gradnje nekih većih objekata financiran na taj način, kaže Snježana Frković.

Neki poduzetnici se, po njezinim riječima, služe simuliranom gradnjom ribnjaka, bazena i sportskih objekata, a zapravo im je cilj prodati iskopani materijal pri čemu su neki čak odredili cjenike.

Poseban slučaj je nelegalno korištenje rudnog bogatstva u rijekama koje se najčešće prikriva navodnim čišćenjem plovnih putova.

Nelegalna eksploatacija često se, napominje, nastavlja i prilikom sanacije eksploatacijskih polja čija se površina tijekom sanacije nerijetko udvostruči.

Protupravna eksploatacija je ozbiljno kazneno djelo, upozorila je te istaknula odluku Vrhovnog suda po kojoj je počinitelj obvezan platiti tržišnu cijenu iskopanog materijala, a u slučaju nelegalnog vađenja materijala iz vode sankcije su još strože.

S druge pak strane na skupu je kao problem istaknuta dugotrajnost i opsežnost administrativnih procedura koje poduzetnici moraju proći da bi došli do koncesije iskorištavanje mineralnih sirovina.

Izlaganje Dragana Krasića iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva ukazalo je na više od dvadeset administrativnih koraka do dobivanja koncesije među kojima su izrada brojnih elaborata, studija i komisijskih pregleda i odobrenja.

Goranka Radović iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kazala je okupljenim poduzetnicima da obrate pozornost na prostorne planove županija u kojima djeluju, jer su oni temeljni dokument za određivanje mogućnosti eksploatacije.

Županije su do srpnja 2012. obvezne izraditi rudarsko-geološke studije koje će također imati utjecaj na odobravanje koncesija, dodala je.

Vezane vijesti

Dug od 6,5 milijardi kuna uskoro stiže na naplatu, cestogradnja ruši

Dug od 6,5 milijardi kuna uskoro stiže na naplatu, cestogradnja ruši proračun?

U Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i Autocestu Rijeka – Zagreb do proljeća na naplatu dospijeva više od 6,5 milijardi kuna, zbog čega bi, uz sve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika