29.10.2010. / 16:40

Autor: Martina Čizmić

Rohatinski: 'Trebali smo zvati MMF'; Kosor: 'Oni bi smanjili plaće i mirovine'

Jedini način da se Hrvatska oporavi je poticanje izvoza. Ne zamo poticajima nego i uključivanjem svih potencijala. Također, trebalo bi se držati restriktivne politike državne potrošnje, jer je to najveća stavka u hrvatskom gospodarstvu

Željko RohatinskiŽeljko Rohatinski"Najveći problem Hrvatske bio je i ostao kombinacija neodržive fiskalne pozicije zemlje i visokog rastućeg duga", upozorio je još jednom danas na konferenciji Zagrebačke burze guverner HNB-a Željko Rohatinski.

Pojasnio je kako nije istina da je Hrvatska u krizu ušla kasnije od europskih zemalja pa će zato i kasnije iz nje izaći. Naglasio je kako je zemlja ušla u predkrizno razdoblje s devastiranom ekonomskom i socijalnom strukturom te velikim deficitom i vanjskim dugom.

"Do krize nismo ništa poduzeli da to počnemo mijenjati, a svjetska kriza je bila okidač da se takav model počne urušavati. Na to nismo bili spremni. Nismo slušali ni vanjska ni unutarnja upozorenja. Nitko nije imao snage da počne išta primjenjivati. Na to nismo spremni ni sada", upozorio je guverner i dodao kako je opće vjerovanje u državi da se bez bolnih rezova, može.

"Uvjerenje da će nas izlazak svijeta iz krize kao lokomotiva povući, neće se dogoditi", rekao je Rohatinski.

Iako je Rohatinski priznao kako je on osobno na početku krize smatrao kako nije potrebna intervencija MMF-om, ističe kako Vlada nije iskoristila pozitivni efekt koji je nastao reakcijom HNB-a i otpuštanjem deviznih sredstava.

"Taj pozitivan efekt nije pokrenuo reforme u fiskalnoj politici, pa sam mišljenja da bi za nas ipak bilo bolje da smo prihvatili pomoć MMF-a", rekao je Rohatinski.

Jedini način da se Hrvatska oporavi je poticanje izvoza. Ne zamo poticajima nego i uključivanjem svih potencijala. Također, trebalo bi se držati restriktivne politike državne potrošnje, jer je to najveća stavka u hrvatskom gospodarstvu.

"Bitno je i promijeniti fiskalnu poziciju. Treba promijeniti strukturu, rast potrošnje preusmjeriti u investicije u ono što se u svijetu može prodati", rekao je Rohatinski a prenosti tportal.

Kosor: Nismo zvali MMF jer nismo željeli smanjivati plaće

Upitana za komentar, premijerka Jadranka Kosor ponovila je stav da Vlada može sama rješavati svoje probleme.

"Mi smo protiv dolaska MMF-a. Ne znam da li je guverner mislio da je Vlada trebala smanjiti mirovine i plaće i sva socijalna davanja, kad spominje MMF i mjere. Tu prije svega mislim na rodiljske naknade i dječji doplatak. Mi smatramo da to nije trebalo smanjivati", rekla je premijerka i podsjetila da je upravo smanjenje plaća i socijalnih davanja bio uvjet za stand by aranžman MMF-a početkom 2000.-ih.

Istaknula je kako se Vlada dogovorila kako ne bi bilo dobro ove godine smanjivati plaće i mirovine te tako dodatno snižavati standard građana.

"To je zatvoreni krug. Ako ljudi imaju manje novca, manje troše i to se reflektira na gospodarstvo", konstatirala je premijerka te pozvala guvernera Rohatinskog da pojasni na što je točno mislio.

Ponovila je kako je Vlada otvorena za sve vrste rasprava.

"Apsolutno smo otvoreni za razgovore i nije kasno. Svi koji mogu nešto učiniti za jačanje gospodarstva i izvoza trebaju složiti glave zajedno i pomoći da se to i dogodi. Nitko nije izdvojeni i nije otok u Hrvatskoj", rekla je nakon proslave 40. obljetnice Termoplina u Varaždinu premijerka Kosor.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 29.10.10. 14:04

Prije svega treba promijeniti vladajuću strukturu.


registracija
3/1/10

GULLWING, 29.10.10. 16:45

Slažem se!!!!!!


registracija
27/7/09

verina, 29.10.10. 17:13

Lijepo je u ovoj državi čuti malo samokritike, ali koja korist od toga? Bilo bi bolje da je učinio ono što nije a trebao je...


registracija
11/1/10

fluid, 29.10.10. 17:32

Svi relevantni čimbenici,ali zaista svi,svjetski,europski,domaći koji poznaju ekonomiju pokušavaju reći hrvatskoj vladi u čemu griješe i šta se treba uraditi.Ali" džaba".Oni tjeraju po svome.Kao i posljednjih 20 godina.Sve je uništeno u Hrvatskoj što je nešto vrijedilo.No oni ne odustaju.Nemaju perspektivu ali svejedno.Toliku količinu gluposti zaista može posjedovati samo urođena arogancija i primitivni bezobrazluk.Dokle ćeš ovo trpjeti hrvatski potkupljivi čovječe?Zar stoljeća moraju proći da se otrijezniš, hrvatski čovječe?


registracija
4/1/09

miroljubiv, 29.10.10. 18:59

Prije svega treba promijeniti svima u glavama zauvijek,da ono što činimo ili ne činimo sebi,činimo ili ne činimo drugima.politika i crkva nemaju pojma kako preživjeti ispod 5000kn na mjesec.stoga neka režu onima koji imaju plaću iznad ovog iznosa,jer ostalo je životarenje na kartice i sl.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 29.10.10. 23:22

Ma bol tebe Jaco ona stvar za naše plaće i mirovine ! Kako bi ti i tvoji patuljci krali i zgrtali lovu, milijune da je ovdje normalna, pravna država ? Napuši se masnog , slavonskog Plačipičko !


registracija
8/7/09

bankar, 30.10.10. 00:38

pa jedini spas je u tome da se smanje plaće koje svi mi plaćamo kroz poreze i da se smanje mirovine za duplo da starčad što prije pocrkaju i da se povećaju rodiljne naknade da mladež stasa nema drugog izlaza


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 30.10.10. 01:36

Jednostavno rjesenje Prebaciti pola drzavne uprave u fabrike(isto tako iz drzavnih preduzeca)Rohatinski ce dati pare da se naprave fabrike


registracija
11/1/10

fluid, 30.10.10. 12:19

Darko USA,Ne kaže se Fabrika nego tvornica.Nije preduzeća nego poduzeće.Dobronamjerni pozdrav.Sory.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika