29.10.2010. / 15:45

Autor: Hina

Obersnel: Brodogradnji slijedi razdoblje neizvjesnosti

Oni koji su trebali nešto učiniti znali su za obveze koje stoje pred Hrvatskom od početka 2005. kad je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, no problemi su se gurali pod tepih i kulminirali u posljednjoj godini, upozorio je Obersnel

Vojko ObersnelVojko ObersnelRiječki gradonačelnik Vojko Obersnel danas je na redovnoj tiskovnoj konferenciji izrazio zadovoljstvo jučerašnjom odlukom Vlade o izdavanju jamstava za "3. maj" i zahvalio gradskim vijećnicima i svima koji su podržali njegovu inicijativu za spas riječkog brodogradilišta.

"Nije mi namjera kalkulirati o povodu Vladine odluke o izdavanju jamstava, ona je donešena s valjanom argumentacijom jer je posao za švedskog brodara ugovoren prije otvaranja poglavlja o Tržišnom natjecanju. Isto tako, odgovorno kažem da moja inicijativa nije bila politički 'spin' i da Vlada nije donijela odluku, postupio bih prema odluci Gradskog vijeća", kazao je Obersnel naglasivši kako je jučer hrvatska brodogradnja dobila bitku, ali ne i rat te da tom gospodarskom sektoru slijedi razdoblje neizvjesnosti.

Oni koji su trebali nešto učiniti znali su za obveze koje stoje pred Hrvatskom od početka 2005. kad je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, no problemi su se gurali pod tepih i kulminirali u posljednjoj godini, upozorio je.

Obersnel se osvrnuo i na kritike koje su mu na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća uputili vijećnici Kluba HDZ-a da je Grad o brodogradnji počeo govoriti prekasno i da je općenito neosjetljiv na pitanja gospodarstva u Rijeci.

Naveo je da je na sjednici Gradskog vijeća krajem 2008. godine donešena odluka da Grad Rijeka neće mijenjati Generalni urbanistički plan i da će područje na kojem se nalazi 3. maj ostati namijenjeno isključivo specijalnoj industrijskoj proizvodnji - brodogradnji.

Istaknuo je i da je Grad odigrao pozitivnu ulogu u stečaju tvrtki poput Torpeda, Brodomaterijala, Tvornice papira Rijeka odrekavši se potraživanja u korist radnika te da daje aktivnu potporu gospodarskim projektima modernizacije lučkih bazena - Rijeka Gateway, izgradnji logističkog centra Miklavlje i pokreće klastere u metaloprerađivačkoj industriji i građevini.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika