31.10.2010. / 14:25

Autor: Deutsche Welle

Borba protiv 'vjetrenjača': Zbog eksplozivnih paketa 'omiljeno sklonište' Al Kaide opet u fokusu

Osujećeni teroristički napadi na ciljeve u SAD-u ponovo su skrenuli pažnju na Jemen. Ta siromašna zemlja već dugo je jedno od glavnih uporišta Al Kaide.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPripadnici jemenske antiterorističke postrojbe održavaju vježbu. Oni gađaju pravim streljivom i to čak iznad glava nazočnih. Takvi manevri se rado pokazuju posjetiteljima kako bi se pružio dokaz za odlučnost Jemena u borbi protiv terorizma. Istovremeno se nerado pokazuje da se obuka obavlja pod nadzorom američkih stručnjaka. Oni se u Jemenu nalaze već godinama, jer ova se država na jugu Arapskog poluotoka sve više razvija u omiljeno sklonište pristaša terorističke mreže Al Kaide. Što je jači pritisak na teroriste u drugim regijama, to ih se više okuplja u Jemenu.

Ova zemlja već dugo nema jake središnje vlasti tako da nije isključeno da bi moglo doći do njezinog raspada. I to ne zbog regionalnih plemena koja pokušavaju dokazati svoju neovisnost od vlade u Saani, nego prije svega zbog separatističkih stremljenja na jugu zemlje i eskalacije borbi protiv šijitskih klanova na sjeveru. Na jugu je do 1990. godine postojala Demokratska Narodna Republika Jemen koja je spojena u jedinstvenu državu s Arapskom Republikom Jemen. Zbog velikih razlika u razvoju stanovnici s juga su skloniji pobunama protiv središnje vlade. Sukobi na sjeveru još su starijeg datuma.

Amerikanci su zakazali

Te unutarnje razlike u kombinaciji s velikim siromaštvom, dubokim vjerskim korijenima i niskom razinom obrazovanja stvorili su od Jemena državu koja predstavlja plodno tlo za terorističke skupine - u načelu zemlju kakva je nekad bio Afganistan. Ekstremisti rado borave u Jemenu i zbog regionalnih veza. Ova država graniči sa Saudijskom Arabijom, odakle Al Kaida i potječe, nije daleko ni do Somalije i drugih ciljeva u istočnoj Africi, a u blizini su i važni međunarodni pomorski putevi.

Jemenska vlada pokušava svim sredstvima suzbiti terorizam. Vojska iz zraka napada položaje ekstremista, teroristima se izriču smrtne kazne, a država je za informacije o osam najtraženijih pripadnika Al Kaide raspisala nagradu od 100.000 dolara, što za najsiromašniju zemlju Arapskog poluotoka nije mali iznos.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici godinama su se slabo angažirali u Jemenu i to premda je već i prije terorističkih napada od 11. rujna 2001. bilo poznato da je sigurnosna situacija u toj zemlji zabrinjavajuća. Već 2000. godine u samoubilačkom napadu na američki ratni brod "USS Cole" pred jemenskom obalom poginulo je 17 američkih članova posade. Tada je SAD krenuo u lov na organizatore napada, ali se vrlo malo brinuo za općenito loše stanje u Jemenu, jer je bio previše zabavljen Irakom, Afganistanom, pa i Pakistanom.

Otmice stranaca na dnevnom redu

I drugi događaji su ukazivali na zabrinjavajuće stanje. Kada bi u Jemenu ranije bili oteti stranci, redovito su puštani u zamjenu za određene ustupke središnje vlade u Sani. No, u posljednje vrijeme sve su češći napadi u kojima se strance ubija. Napadi su ili politički ili vjerski motivirani i više se ne radi o pokušaju da se iznudi oslobađanje nekog zarobljenog pripadnika plemenskog klana.

Eskalacija je rasla istovremeno s jačanjem utjecaja Al Kaide u Jemenu. Jemenci koji su se vratili iz američkog zarobljeničkog logora Guantanama ponovo su se aktivno uključili u terorističku organizaciju, a dvadesetak osuđenih terorista uspjelo je pobjeći iz jemenskih zatvora. Osim toga, pristaše Al Kaide iz Saudijske Arabije, gdje vlada daleko veći pritisak na teroriste, udružili su se s kolegama iz Jemena u "Al Kaidu Arapskog poluotoka".

Međunarodna zajednica na sve to nije reagirala, pa čak i one države koje su aktivno uključene u borbu protiv terorizma na raznim stranama svijeta. Tek je osujećeni napad na američki zrakoplov krajem prošle godine izazvao val zabrinutosti. Počinitelj je bio podrijetlom iz Nigerije, ali ga je Al Kaida vrbovala u Jemenu. Američki predsjednik Barack Obama na to je najavio intenzivniju suradnju s jemenskim vlastima. No, hitno sazvana međunarodna konferencija o Jemenu, koja je u siječnju ove godine održana u Londonu, završena je bez konkretnih rezultata.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

Islamistička internetska stranica objavila je u utorak video poruku Abu Yahye al-Libia, drugog čovjeka Al Kaide za kojeg je Washington ustvrdio da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika