Objavljeno u Nacionalu br. 781, 2010-11-02

Autor: Tanja Simić

Brazilske zvijezde u Nacionalu

U klub Nacional stigao je Vassoura, jedan od najboljh igrača malog nogometa na svijetu, četvrti Brazilac u momčadi: govore o svom dolasku u Hrvatsku, obiteljima i životnim ambicijama

Napadač Douglas došao je prošlog
tjedna zajedno s vrsnim igračem Vassourom, a Nené je u Nacionalu već drugu sezonu i kaže
da je oduševljen svojim sunarodnjacimaNapadač Douglas došao je prošlog tjedna zajedno s vrsnim igračem Vassourom, a Nené je u Nacionalu već drugu sezonu i kaže da je oduševljen svojim sunarodnjacimaProšlotjedna malonogometna senzacija – u klub Nacional stigao je novi igrač Vassoura, za kojega kažu da je u malom nogometu ono što je Argentinac Lionel Messi u velikom i za kojeg su bili zaiteresirani gotovo svi najbolji europski klubovi. Vassoura, 25-godišnji Brazilac, na glasu je kao jedan od najboljih igrača malog nogometa u svijetu, jedan od deset koje želi svaki klub. Tu vijest prenijeli su gotovo svi mediji, a na utakmici u Domu sportova u srijedu – na kojoj se očekivalo da će Vassoura već zaigrati – pojavilo se zamjetno više gledatelja.

Punim imenom Williams Oliveira do Nascimento, Vassoura je u Nacional stigao iz ukrajinskog Šahtara, gdje je igrao tri godine. Prije toga igrao je za ruski TT i španjolsku Zaragozu, u koju je došao još kao 17-godišnjak. Zbog pomame europskih skauta za Vassourom Nacionalova je uprava morala s njim pregovarati u strogoj tajnosti, inzistirajući da u Zagreb dođe privatnim zrakoplovom. Zašto je odabrao baš Nacional?


“Četvrfinale UEFA Futsal Cupa za mene je velik izazov, jer već dvije godine Šahtar nije bio prvak Ukrajine. Financijski sam zadovoljan, a igrački kadar u Nacionalu obećava dobar uspjeh u UEFA Futsal Cupu.“ O Hrvatskoj je, veli, malo znao, „tek da ima lijepu obalu, jer sam gledao na internetu kamo to dolazim“. No ističe da zna puno o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, za razliku od hrvatske malonogometne lige. “Nisam vidio ništa od hrvatske lige. Nacional me se prije dvije godine u UEFA Futsal Cupu odlično dojmio i bio mi je mjerilo da je liga jako dobra.“ O prvom dojmu kaže: “Prvi dojam na mene je ostavila vaša izvrsna hrana. Tradicionalni ste u pripremi hrane, što volim. U Ukrajini imaju neke posebne umake i uvijek sam morao izmišljati nešto da me zadovolji.

DOUGLAS S MAJKOM
Marluciom i sestrom MichelleDOUGLAS S MAJKOM Marluciom i sestrom MichelleA i moja nova momčad vrlo je kvalitetna. Nisam još upoznao grad, ali to ću učiniti idućih dana.“ Vassoura je oženjen i ima trogodišnjeg sina. Supruga i sin su mu još u Brazilu i stići će u Zagreb “ovisno o njegovim obvezama“. Nedostaju mu, ali je “uvijek lakše preboljeti odvojenost od obitelji kad imaš suigrača iz Brazila u momčadi“. “Svaki brazilski igrač želi doći u Europu. Jako mi nedostaju obitelj i prijatelji, kao i svim stranim igračima, ali to je cijena.“ Vassoura je iz Recifea, roditelji su mu privatni obrtnici i svaki im mjesec šalje dio novca. “Naravno da izdvajam dio primanja za obitelj, ona mi je najviše pomogla u karijeri.“ U Brazilu, na odmoru, često zaigra s nogometnim zvijezdama poput Ronaldinha i Robinha, ali kaže da su oni među rijetkima koji se to usude: „Igrao sam s Messijem i Ronaldinhom. Kakáa sam upoznao, ali se nismo sreli na terenu. Jedino Ronaldinho i Robinho imaju hrabrosti doći na parket i zaigrati futsal. Ostali protiv mene i mojih suigrača u futsalu nemaju nikakve šanse.“ Nadimak Vassoura, što na portugalskom znači metla, nosi još iz mladosti i nema veze s nogometom, ali može se povezati s njegovom igrom “jer mnoge pometem s terena“.

Prošlog tjedna s njim je u Nacional došao još jedan Brazilac, 24-godišnji Douglas, punim imenom José Douglas Ramos dos Santos. Također na glasu kao vrstan igrač, i on je stigao iz Recifea i Nacional će pojačati u ofenzivnom dijelu uz Nenéa, prvog Nacionalova Brazilca koji je tu već drugu sezonu. Douglas je prošlu sezonu igrao za brazilski Pernabucano u prvoj ligi i ovo mu je prvi dolazak u Europu. Trebao je igrati za jedan češki klub, ali je na preporuku Vassoure ipak došao u Zagreb. O hrvatskoj malonogometnoj ligi nije znao ništa: “Nakon što se otvorila opcija da dođem u Nacional, počeo sam doznavati o hrvatskoj malonogometnoj ligi na internetu. Liga je sigurno dobra, čak i bolja od mog prvog dojma. Ovamo sam došao napraviti rezultat i mislim da je ovo idealno mjesto za to. Ovo je za mene prvi dolazak u Europu i velik mi je izazov da ostanem u Europi i napravim iskorak u karijeri.”

Dok je igrao u ukrajinskom klubu
ŠahtarDok je igrao u ukrajinskom klubu ŠahtarPočetkom sezone u Nacional je stigao i 23-godišnji Fernando Drasler da Cunha, također Brazilac, koji se pokazao vrsnim igračem. Došao je iz španjolske Zaragoze gdje je igrao dvije godine. “Kako sam prošlu sezonu igrao u Španjolskoj, koja ima najjaču malonogometnu ligu u svijetu, hrvatska liga jako me iznenadila", kaže. "U hrvatskoj, kao i u španjolskoj ligi, igrači teže atraktivnosti, što je za mene jako dobro. Trener je jako strog i ne dopušta mi da driblam.” Veli da mu je obrana najlošija strana, ali da je u napadu jako dobar i tu dolaze do izražaja njegova tehnika i brzina. Četvrti Nacionalov Brazilac, 26-godišnji Nené, u klubu je već drugu sezonu, a nedavno je potpisao uogovor na još dvije godine.

Punim imenom João Carlos Gonçalves Filho, u Nacional je stigao iz lisabonskog Sportinga. Ondje je igrao pet godina i osvojio dva naslova prvaka i tri kupa. Klubom je vrlo zadovoljan, zbog čega je i produžio ugovor, a o Nacionalu kaže: “Nacional je čudo, moji suigrači Nocak, Capi i Korab su moji prijatelji i s njima je veliko zadovoljstvo igrati. Imamo jaku momčad kad u četvorci igraju Novak, Korab, Fernando i Vassoura. Kad su oni na parketu, treba im dati četiri lopte. Toliko su dobri tehničari da samo driblaju i nikako da dodaju loptu. Oduševljen sam dolaskom njih trojice, velika je stvar imati sunarodnjake u klubu, a Vassoura je odličan igrač, veliko pojačanje.” Vassourin dolazak u Nacional veliko je priznanje klubu. Prošlog je mjeseca u Italiji kao drugoplasirana momčad skupine UEFA Futsal Cupa osigurao plasman među 16 najboljih.

Tada je izgubio 2:1 od talijanskog prvaka Montesilvana, jedne od najboljih europskih momčadi, u utakmici u kojoj nije bilo ni Fernanda, ni Nenéa, a Vassoura i Douglas tek su stigli. U klubu kažu da bi sa svima njima pobjeda bila sigurna. Nacionalovi juniori su prvaci Hrvatske. Mali nogomet u Hrvatskoj je sve popularniji. Zarade igrača u najjačim ligama Europe dosežu i milijun eura po sezoni. Da se hrvatski mali nogomet bliži europskom, potvrđuje i to što će se u Hrvatskoj 2012. održati prvenstvo Europe. To je veliko Uefino priznanje svima koji se tim sportom bave u Hrvatskoj i najveći projekt UEFA-e ikad dodijeljen Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Nacionalov zlatni četverac u borbi za trofeje

Nacionalov zlatni četverac u borbi za trofeje

Malonogometni klub Nacional je u ovu sezonu ušao s pomlađenim izdanjem, uz iskusne Koraba i Kujtima Morinu, Bojana Kubovića, Donalda Suvajca, Gorana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika