02.11.2010. / 13:42

Autor: Hina

Konzumacija kikirikija u trudnoći povećava rizik od alergija kod djece

Zasad nije jasno može li majčino kozumiranje kikirikija stvarno prouzročiti ozbiljnu i moguće fatalnu alergiju. Alergija na kikiriki trenutačno je u porastu i pogađa oko jedan posto djece

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDjeca majki koje su jele puno kikirikija dok su bile trudne mogla bi imati povećan rizik od razvoja alergije na taj orašasti plod, a što su majke jele više kikirikija, veći je rizik, pokazala je američka studija.

Međutim, zasad nije jasno može li majčino kozumiranje kikirikija stvarno prouzročiti ozbiljnu i moguće fatalnu alergiju. Alergija na kikiriki trenutačno je u porastu i pogađa oko jedan posto djece.

Scott Sicherer iz medicinske škole Mount Sinai u New Yorku i skupina njegovih kolega na pet lokacija diljem SAD-a proučavali su više od 500 djece u dobi od tri do 15 mjeseci koja su bila pod sumnjom postojanja alergije na mlijeko ili jaja. Većina te djece još nije pokušala jesti kikiriki.

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu (Journal of Allergy and Clinical Immunology) navodi se da su krvne pretrage pokazale da više od četvrtine ispitane djece ima jaku osjetljivost na kikiriki, s tim da su djeca majki koje su konzumirale kikiriki u trudnoći imala veće izglede da će pokazati osjetljivost.

Vezane vijesti

Kava u trudnoći ili uz dojenje ne utječe na san beba

Kava u trudnoći ili uz dojenje ne utječe na san beba

Ispijanje šalice ili dvije kave tijekom trudnoće ili dojenja neće utjecati na kvalitetu sna novorođenčeta, pokazalo je brazilsko istraživanje koje je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika