02.11.2010. / 16:08

Autor: Hina

Volcker: Novog popuštanja američke monetarne politike neće polučiti bitnije rezultate

"Riječ je o novom pokušaju da se olabavi monetarna politika, no kada su ključne kamatne stope već niske kao što je trenutno slučaj, ne ostaje puno prostora za njihovo snižavanje, stoga uopće ne očekujem izrazitije učinke tih mjera", kazao je Volcker

Paul Volcker (Reuters)Paul Volcker (Reuters)Bivši čelnik američke središnje banke Paul Volcker izjavio je u utorak kako ne očekuje izrazitije rezultate ni od koje mjere popuštanja monetarne politike koju će ovih dana usvojiti američka središnja banka Fed.

Upozorio je istodobno da bi daljnje labavljenje monetarne politike moglo stvoriti inflatorne rizike i nove izazove središnjoj banci u dugoročnoj perspektivi.

Uvelike se očekuje da će Fed po završetku dvodnevnog zasjedanja u srijedu izvijestiti o obnovi programa kupovina dugoročnih američkih obveznica kako bi ubrizgao gotovinu u gospodarstvo. Mnogi analitičari očekuju da će objaviti program ukupne vrijednosti 500 milijardi dolara koji bi bio na snazi kroz razdoblje od oko šest mjeseci.

"Riječ je o novom pokušaju da se olabavi monetarna politika, no kada su ključne kamatne stope već niske kao što je trenutno slučaj, ne ostaje puno prostora za njihovo snižavanje, stoga uopće ne očekujem izrazitije učinke tih mjera", kazao je Volcker, trenutno predsjedatelj odbora za gospodarski oporavak u vladi Baracka Obame, u nastupu na signapurskoj konferenciji o financijskoj reformi.

Volcker se proslavio tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća kada je kao čelnik Feda podigao ključne kamatne stope na vrtoglavo visoke razine kako bi izvukao gospodarstvo iz razdoblja stagflacije, koju karakteriziraju visoka inflacija i stagnacija gospodarskog rasta.

Napomenuo je da su Fedu opcije ograničene u današnje vrijeme, ističući kako ne odbacuje ocjene da je manevarski prostor monetarne politike možda iscrpljen.

Volcker ostaje pesimističan glede prognozi za šire gospodarstvo, ocjenjujući ograničenima izglede da američko gospodarstvo zabilježi snažan oporovak nalik onome iz 80-ih godina prošlog stoljeća.

Nije želio iznositi svoja očekivanja u vezi parlamentarnih izbora koji se danas održavaju u SAD-u, ali je dodao da ne očekuje veća smanjenja fiskalnog deficita, neovisno o tome tko će dobiti većinu u Kongresu.

"Mišljenja sam da nijedna vlada u SAD-u u ovome trenutku neće preuzeti rizik smanjenja fiskalnog deficita".

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 02.11.10. 23:21

SAD trebaju ukunuti FED i preći na nekreditni novac. Zaduživanje prema FEDu se ne može otplatiti.
Plan za prijelaz na nekreditni sustav postoji za Hrvatsku (sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize), a mogao bi se primjeniti i na SAD.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika