02.11.2010. / 16:25

Autor: Hina

Predstavljena knjiga 'Nisam zavijao s vukovima' Tomislava Jakića

Urednik knjige Vilko Težak rekao je kako je Jakićeva knjiga subjektivni dokument o vremenu u kojem smo živjeli i danas živimo te saga o novinaru i novinarskoj profesiji

Tomislav JakićTomislav JakićKnjiga Tomislava Jakića "Nisam zavijao s vukovima - sjećanja otrgnuta zaboravu", u kojoj savjetnik za vanjsku politiku bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića donosi 'sliku vremena' druge polovice 20. stoljeća i prvog desetljeća ovog stoljeća, predstavljena je danas u punom zagrebačkom Novinarskom domu.

Urednik knjige Vilko Težak rekao je kako je Jakićeva knjiga subjektivni dokument o vremenu u kojem smo živjeli i danas živimo te saga o novinaru i novinarskoj profesiji.

Napominjući kako je knjiga "iskrena i poštena, ali i strogo subjektivna", istaknuo je da se autor, unatoč burnom životu u novinarstvu, nije niti u jednom trenutku obračunao s onima koji su mu odmogli ili okrenuli leđa.

Težak je rekao da je autor u prvom dijelu knjige prikazao zagrebačko građansko društvo te ulazak u novinarstvo kroz Radio, a zatim Televiziju Zagreb, gdje su i počele prve komplikacije zbog odbijanja da uđe u Savez komunista (što je tada bila obaveza novinara u Informativnom programu) te problemi s Udbom. Ipak, ocjenjuje da će čitateljima najzanimljiviji dio knjige biti onaj vezan uz Jakićevo vrijeme savjetovanja bivšeg predsjednika Mesića.

Ističući kako knjiga nije memoarska, ali ni autobiografska Tomislav Jakić rekao je kako u njoj ne prepričava svoj život već je njegov život "sredstvo da postigne autentičnost".

"Knjiga je slika jednog vremena", kazao je dodavši kako je njome želio stvoriti protutežu jednostranosti, lažima i generaliziranju. "Želim uspostaviti ravnotežu između samo jedne strane koja nam se uporno nameće i druge koja šuti", istaknuo je.

Jakić je kazao da u knjizu, uz ostalo, govori o tome kako je tekao proces donošenja odluka u Mesićevu uredu, a iznosi i nepoznate detalje vezane uz dolazak bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha u Hrvatsku. Riječ je o jednom 'tihom ratu' između Mesića i bivšeg premijera Ive Sanadera oko toga čiji će to biti show, kazao je.

Ističući da se bez Jakićeve knjige ne može razumjeti vrijeme od 1990. do danas, Mesić je kazao da je to "vrijeme vukova, ali i hijena". Dodao je kako je Jakić dolazio u dodir i s 'vukovima' ali i 'hijenama'. "Ni s njima Tomislav Jakić nije 'zavijao' jer su mu se gadile", kazao je. Istaknuo je kako je za savjetnike uvijek birao po kriterijima stručnosti za pojedini resor te da su savjetnici u njegova dva predsjednička mandata napravili sve što je trebalo. Ocijenio je da su pred Hrvatskom velika pitanja - prije svega suradnja s regijom, jer je "arhitektura našeg prostora završena".

O knjizi je govorio i predsjednik HGK, bivši ministar u hrvatskoj Vladi i predsjednički kandidat na izborima 2010. Nadan Vidošević.

Tomislav Jakić (1943.) bio je dugogodišnji vanjsko-politički novinar Televizije Zagreb, odnosno Hrvatske televizije. Nakon odlaska s HTV-a 1992. bio je dopisnik više stranih medija. Od početka 2001. do sredine 2003. te od ožujka 2005. do veljače 2010. bio je Mesićev savjetnik.

Knjigu (536 str.) objavila je zagrebačka izdavačka kuća "Plejada".

Vezane vijesti

Tuđman kao karikatura Tita

Tuđman kao karikatura Tita

Tomislav Jakić je u Beogradu promovirao svoju knjigu 'Nisam zavijao s vukovima'. U knjizi je opisao vrijeme i situacije za vrijeme dok je radio kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika