03.11.2010. / 11:48

Autor: Hina

Norveški energetski div Statoil udvostručio neto dobit

Statoil je također priopćio da je u prosjeku dnevno proizvodio oko 1,5 milijuna ekvivalenta barela nafte i plina, što je 17 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine

Norveški energetski div Statoil udvostručio je neto dobit tijekom trećeg tromjesečja ali je proizvodnja nafte i plina pala gotovo za petinu zbog opsežnih radova na održavanju pogona, izjavila je grupa u srijedu.

Neto dobit je u razdoblju od lipnja do rujna iznosila 13,8 milijardi norveških kruna (2,3 milijarde dolara), u odnosu na 6,6 milijardi kruna u istom poslovnom razdoblju 2009. Njezin skok rezultat je viših cijena nafte i plina, snažnijih neto financijskih prihoda i nižih poreza.

Prihodi su iznosili 127,4 milijarde kruna i bili su četiri posto viši nego u istom razdoblju lani.

Statoil je također priopćio da je u prosjeku dnevno proizvodio oko 1,5 milijuna ekvivalenta barela nafte i plina, što je 17 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

"Planirali smo opsežne radove na održavanju tijekom trećeg tromjesečja koji su dosta utjecali na našu proizvodnju nafte i plina", komentirala je izvršna direktorica Helge Lunda.

Prosječna cijena nafte u trećem tromjesečju iskazana u norveškim krunama bila je 14 posto viša nego lani, dok je prosječna cijena prirodnog plina bila viša osam posto, priopćeno je iz Statoila.

Tvrtka je istodobno snizila prognozu proizvodnje u cijeloj 2010. slijedom nedavnih odluka o privremenom smanjenju proizvodnje na dva polja u Sjevernom moru zbog probijanja nove bušotine.

Vezane vijesti

Blago pod ledom Sjevernog pola

Blago pod ledom Sjevernog pola

Potraga za naftom daleko na sjeveru pred obalom Norveške nipošto nije laka - niti uvijek okrunjena uspjehom. U proteklih tridesetak godina je bilo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika