03.11.2010. / 13:09

Autor: Hina

Županijski sud u Splitu potvrdio optužnica za nesreću u Rudinama

Tužitelj smatra da su sporni retardant morali testirati jer se tračnice nikada dotad nisu protupožarno tretirale tim preparatom, čiju su upotrebu, inače, odobrile sve potrebne hrvatske institucije

Županijski sud u Splitu potvrdio je optužnicu Županijskoga državnog odvjetništva po kojoj su petorica okrivljenika za tragediju vlaka u Rudinama, u blizini Kaštela, optužena za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinjeno s neizravnom namjerom, objavljeno je na stranicama Državnog odvjetništva.

Županijski je sud nakon tri mjeseca odbio prigovor okrivljenika kao neosnovan.

Prilikom prigovora okrivljenika sud je u srpnju Državnome odvjetništvu vratio optužnicu na ispravak radi ocjene inkriminiranog oblika krivnje koji se okrivljenicima stavlja na teret. Odvjetništvo je nakon tjedan dana vratilo optužnicu sudu uz ocjenu kako iz rezultata provedene istrage proizlazi dostatan stupanj osnovane sumnje da su okrivljenici počinili upravo ona kaznena djela za koja se terete optužnicom, tako da optužnica u cijelosti ostaje neizmijenjena.

Obrana je ustrajala na tezi da su okrivljenici obavili sve potrebno i ono što zakon od njih traži.

Tužitelj je pak smatrao da su sporni retardant morali testirati jer se tračnice nikada dotad nisu protupožarno tretirale tim preparatom, čiju su upotrebu, inače, odobrile sve potrebne hrvatske institucije.

Optuženi su Ivan Medak (53), Ivan Tomašković (36), Jozo Bazina (60), Drago Rogulj (56) i Branko Tišljar (44).

U stravičnoj tragediji koja se dogodila krajem srpnja prošle godine poginuli su Lorraine Bodet (33), Petra Radić (18), Emil Andrić Gaj (54), Krešimir Trajbar (55), Domagoj Alvir (21) i Mirna Rogan (70).

U iskliznuću vlaka iz tračnica ozlijeđeno je 55 osoba, među kojima su bila 44 hrvatska državljana, troje Francuza, dvoje Australaca te po jedan državljanin Švedske, Velike Britanije, Srbije, Španjolske, Pakistana i Slovenije. Sedam je osoba bilo teže ozlijeđeno, a ukupno ih je 14 bilo zadržano na liječenju u splitskome Kliničkome bolničkom centru, među kojima i strojovođa Joško Palinić.

Vezane vijesti

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

Američka antidopinška agencija (USADA) službeno je u srijedu podigla optužnicu protiv sedmerostrukog pobjednika Tour de Francea Lancea Armstronga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika