05.11.2010. / 09:01

Autor: Hina

Otvorena međunarodna izložba fotografija - 33. Zagreb salon

Ovogodišnji salon u znaku je stotinu ljeta duge tradicije Fotokluba Zagreb, koji je 1910. godine organizirao prvu međunarodnu izložbu fotografija u zagrebačkome Umjetničkom paviljonu, a predstavlja 150 od ukupno 352 fotografije odabrane za jubilarni salon

Foto: Željko Hladika/PIXSELLFoto: Željko Hladika/PIXSELLMeđunarodnu izložbu fotografija - 33. Zagreb salon, otvorila je sinoću Muzeju Mimari Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika, zahvalivši organizatoru - Fotoklubu Zagreb na sustavnom promicanju fotografije u glavnome gradu te u drugim hrvatskim gradovima organiziranjem izložaba koje prate salone.

Ovogodišnji salon u znaku je stotinu ljeta duge tradicije Fotokluba Zagreb, koji je 1910. godine organizirao prvu međunarodnu izložbu fotografija u zagrebačkome Umjetničkom paviljonu, a predstavlja 150 od ukupno 352 fotografije odabrane za jubilarni salon.

Predsjednik Damir Tiljak istaknuo je kako je Fotoklub Zagreb uvijek težio kvaliteti i nije popuštao kompromisu te je ustrajao na kulturnoj dosljednosti prateći najnovija tehnološka dostignuća, ali uvijek stavljajući umjetnost ispred tehnologije, a činit će to i ubuduće.

Na svečanosti su proglašeni i dobitnici nagrada 33. Zagreb salona, među kojima su i tri najvažnije koje su pripale inozemnim autorima. Tako je Trofej Grada Zagreba dobio Argentinac Luis Alberto Franke, Grand Prix Fotokluba Zagreb Šveđanka Lena Kaellberg, a jubilarnu plaketu za crno-bijelu fotografiju uz 100. godišnjicu Salona Argentinac Raul Villalba.

Tajnik Salona i Fotokluba Zagreb Vladko Lozić objavio je i imena dobitnika nagrada i priznanja Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti (FIAP) te nagrada Fotokluba Zagreb.

Predsjednik Salona Vinko Šebrek istaknuo je kako jubilarni salon potvrđuje da je doista riječ o prepoznatljivu "stogodišnjaku" koji nije mijenjao početnu koncepciju te su u konkurenciji u "istom loncu" fotografije svih stilova i pravaca, crno bijele fotografije kao i fotografije u boji, analogne i digitalne fotografije.

Podsjetio je da su na natječaj za ovogodišnji salon prispjele 1734 fotografije 440 autora iz 43 zemlje, od kojih je međunarodni žiri odabrao 353 fotografije 203 autora.

Ostale pak 202 fotografije koje nisu predstavljene u Muzeju Mimari, bit će izložene u četiri grada - Sisku, Splitu, Šibeniku i Varaždinu - i to u galerijama Fotokluba Siscia Opscura i Fotokluba Split te u Muzeju grada Šibenika i varaždinskoj Galeriji Zlati ajngel u Varaždinu, po 50 fotografija u svakoj galeriji.

Šebrek je istaknuo da je sudjelovanje velikoga broja kvalitetnih hrvatskih autora jedna od tradicionalnih odlika Zagreb salona, pa tako i ovogodišnji salon donosi 101 fotografiju 64 autora iz Hrvatske, koje je međunarodni žiri odabrao između na natječaj prispjelih 637 fotografija 164 fotografa iz Hrvatske.

Uz već stalne i tradicionalne pokrovitelje - Ministarstvo kulture RH, Hrvatski foto-savez, Grad Zagreb i Međunarodnu federaciju fotografskih umjetnosti (FIAP), visoki pokrovitelj jubilarnoga salona je predsjednik Republike Ivo Josipović.

Izložba će biti otvorena do 28. studenoga.

Vezane vijesti

'Keith Richards' u Zagrebu

'Keith Richards' u Zagrebu

Otvorenje izložbe ekskluzivnih fotografija Keitha Richardsa fotografa Briana Rasica bit će održano 2. veljače u 20.30 sati u Profil Megastoru 2. kat,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika