05.11.2010. / 13:16

Autor: Hina , Nacional.hr

HRT želi 'oderati' Kajina za 110 tisuća kn: 'Bolje da sam se zamjerio vragu nego njima'

Komentirajući svoju izjavu "kako se gotovo svaka emisija na HRT-u može kupiti", Kajin je istaknuo kako je tu izjavu dao u trenucima lokalnih izbora 2009. godine.

Damir KajinDamir KajinZbog izjave izrečene u Hrvatskome saboru da se "na HRT-u gotovo svaka emisija može kupiti", danas je u Buzetu pod predsjedanjem suca Igora Materljana održano prvo ročište u povodu tužbe za naknadu štete koju je protiv saborskog zastupnika Damira Kajina podnijela Hrvatska radiotelevizija.

HRT od tuženika traži da plati 110 tisuća kuna sa zakonskom zateznom kamatom.

U svojem očitovanju o tužbi Kajin je istaknuo kako nije podnio odgovor na tužbu zato što je smatrao da će sud "prije zakazivanja ročišta odbaciti tužbu". U prilog tomu on se, kako je rekao, pozvao na članak 75. i 76. Ustava koji govore da zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost zbog izrečenih riječi.

"Ova tužba je napad na Ustav. Napada se pravo na izraženo mišljenje, uostalom, to je politički udar", rekao je Kajin i dodao kako su neistiniti navodi da je time želio vlastitu promociju. Po njegovim riječima, velik broj zaposlenika i novinara te urednika HRT-a danas su na njegovoj strani.

"HRT ne smije biti na prodaju, a da se radi o tome ukazuje činjenica da HRT danas ne zastupaju pravnici HRT-a, već privatni odvjetnički ured", ustvrdio je Kajin i dodao kako je danas čovjeku bolje da se "zamjeri vragu nego HRT-u".

Komentirajući svoju izjavu "kako se gotovo svaka emisija na HRT-u može kupiti", Kajin je istaknuo kako je tu izjavu dao u trenucima lokalnih izbora 2009. godine.

"U to vrijeme nitko nije mogao nastupati u emisijama kod Branimira Bilića i Đure Tomljenovića. Međutim, kod Bilića je tada nastupio Plinio Cuccurin (član uprave Adris grupe), a Bilić je potpredsjednik Zaklade Adris grupe", ustvrdio je Kajin.

"HRT nije nikada tužio člana Sabora, stoga smatram da se tu radi o reketu koji je ozbiljniji od političkog reketa", zaključio je Kajin i dodao kako se ne protivi tome da se u daljnjem tijeku postupka kao svjedoci ispitaju Bilić i Tomljenović.

Opunomoćenik tužitelja, zagrebački odvjetnik Emil Havkić istaknuo je kako Kajin pogrešno tumači odredbu Ustava.

"Tužitelj tereti tuženika za iznošenje činjenica, a ne za mišljenje. Naknada štete nije kažnjavanje zato što naše civilno pravo ne poznaje kaznenu odštetu", rekao je odvjetnik Havkić.

Sljedeće ročište najavljeno je za 14. siječnja iduće godine.

Kajin je u izjavi za novinare nakon ročišta istaknuo kako bi HRT "trebao biti bastion slobode javne riječi, a ne progonitelj javne riječi".

"To što su oni učinili, to se prvi put dogodilo u 20 godina hrvatske demokracije", rekao je Kajin i dodao kako misli da je taj optužni prijedlog trebalo odbaciti jer zastupnika "za izgovorenu riječ za saborskom govornicom štiti apsolutni imunitet".

"HRT me tuži i traži 110 tisuća kuna s pripadajućim kamatama. Kao prvo, nemam taj novac, a kao drugo - bolje je da kupim 'berlingo' nego da to njima platim", rekao je.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 05.11.10. 15:07

A ti mislio da možeš lajati kako ti volja i imunitet, krasti, i, imunitet. E, pa neće ići. Ako znaš lajati a ne možeš to na sudu dokazati, onda plati. Ipak si ti saborski zastupnik koji bi trebao biti primjer. Pitaj Jakovčića, ako nemaš, nek ti zajmi, pa plati lajavi jezik.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika