08.11.2010. / 10:42

Autor: Nacional.hr

Traje štrajk na 'Stojedinici', HND upozorava: 'Šokirani smo prijetnjama Uprave Radija'

"Šokirani smo prijetnjama predsjednika Uprave Radija 101 Drage Perića sindikalnom povjereniku i novinarima koji su najavili štrajk da će im podijeliti otkaze i prijaviti ih Državnom odvjetništvu. S druge strane, ova Uprava nije uspjela ponuditi bilo kakvu koncepciju budućnosti Radija 101", poručuju iz HND-a

Foto: Anto Magzan/PIXSELLFoto: Anto Magzan/PIXSELLDio zaposlenih i honorarnih djelatnika Radija 101 je u štrajku upozorenja do 14 sati, a nakon toga nastavit će se redoviti program, priopćila je podružnica Sindikata novinara Hrvatske na Radiju 101.

Novinari Radija 101 podsjećaju da je račun Radija blokiran, a posljednja plaća isplaćena u studenom 2009. Od tada se isplaćuju pozajmice - zadnja za travanj 2010. Doprinosi, porezi i prirezi ne uplaćuju se od veljače 2009.

Nakon uspješno provedenog postupka mirenja s poslodavcem je postignut sporazum. "Poslodavac je prekršio drugu točku tog sporazuma kojom se obvezao do kraja listopada ove godine isplatiti pozajmice, a ne plaće, za svibanj i lipanj. Stoga koristimo svoje zakonsko pravo na štrajk", ističe se.

Iz Uprave Stojedinice, međutim, tvrde kako je štrajk nezakonit. Tvrde je proces mirenja s radnicima uspješno završen, nakon čega je potpisan sporazum koji definira sve obveze Uprave prema zaposlenicima, a vezano uz dinamiku zaostalih plaća. Zaostalu plaću za travanj zaposlenici su dobili, tvrde iz Uprave, dok su plaće za svibanj i lipanj trebale biti uplaćene do 30. listopada.

No, Uprava Stojedinice također tvrdi kako im Zakon o radu garantira dodatnih 30 dana da ispune tu obvezu. Šef Uprave Stojedinice Drago Perić neposlušnim radnicima zaprijetio je i otkazima. Tvrdi da Sindikat pokušava preuzeti Radio 101 i uređivati programsku shemu.

Potporu štrajkačima Stojedinice dalo je i Hrvatsko novinarsko društvo. HND je šokiran prijetnjama šefa Uprave Stojedinice upućenima svojim zaposlenicima.

"Hrvatsko novinarsko društvo daje punu potporu novinarima i urednicima zagrebačkog Radija 101 i podružnici SNH-a na tom radiju u njihovom današnjem štrajku upozorenja" kaže se priopćenju HND-a u kojem se ističe kako nakon postupka mirenja, Uprava ne ispunjava svoje obveze i to je legalni i legitimni razlog štrajka.

"Šokirani smo prijetnjama predsjednika Uprave Radija 101 Drage Perića sindikalnom povjereniku i novinarima koji su najavili štrajk da će im podijeliti otkaze i prijaviti ih Državnom odvjetništvu. S druge strane, ova Uprava nije uspjela ponuditi bilo kakvu koncepciju budućnosti Radija 101", poručuju iz HND-a.

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 08.11.10. 11:39

ludnica, hehehehehe! možda uprava 101ice pakuje lovu u torbe, pa pola HDZu pola sebi. zato ni nema financijskog nadzora.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika